FMI: Rusia nu Resimte Puternic Efectele Sanctiunilor Intregii Lumi

FMI Rusia nu Resimte Puternic Efectele Sanctiunilor Intregii Lumi

FMI, Fondul Monetar International, afirma ca Rusia nu resimte chiar atat de puternic efectele sanctiunilor care sunt impuse de catre intreaga lume, economistul Pierre-Olivier Gourinchas al organizatiei internationale spunand ca preturile tot mai ridicate ale energiei ajuta rusii sa se mentina “pe linia de plutire” in timp ce desfasoara razboiul din Ucraina.

FMI spune ca economia Rusiei ar urma sa se contracte cu 6 procente in 2022 din cauza sanctiunilor si a razboiului din Ucraina, ceea ce inseamna zeci de miliarde de dolari in minus la bugetul anual al tarii, dar chiar si asa, e greu de spus daca asta va convinge tara sa renunte la razboiul din Ucraina in perioada urmatoare.

“Banca centrală rusă și factorii de decizie ruși au reușit să prevină panica bancară sau criza financiară atunci când sancțiunile au fost impuse pentru prima dată. Se estimează că economia Rusiei s-a contractat în timpul celui de-al doilea trimestru cu mai puțin decât se estimase anterior, exporturile de țiței și non-energie ținând mai bine decât se aștepta.

Aceasta este încă o recesiune destul de mare în Rusia în 2022. De fapt, FMI revizuiește în jos creșterea Rusiei în 2023. Efectul cumulativ al sancțiunilor crește și el în timp.”