Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Hotarare de Maxima Importanta Anuntata Public

Ministrul Sanatatii Ultima Ora Hotarare Maxima Importanta Anuntata Public

Ministrul Sanatatii vorbeste despre una dintre masurile extrem de importante pe care Guvernul Romaniei evita sa o introduca in tara noastra, dar care ar putea fi necesara, introducerea obligatiei de purtare a mastii de protectie in spatii inchise, el afirmand ca nu crede ca ea ar fi de ajutor.

Ministrul Sanatatii spune ca masca de protectie trebuie sa fie purtata corect pentru a avea efectele dorite, iar in lipsa intelegerii si solidaritatii din partea oamenilor impunerea obligativitatii de a o folosi nu ar ajuta sa reducerea transmiterii, astfel ca e greu de spus daca va fi reimpusa obligatia.

“Asa cum am mai afirmat, mai ales ca este vorba despre o perioada extrem de calduroasa, este binea sa avem intelegere si o participare a populatiei la acest efort de limitare a raspandirii. Ea se poate face printr-o masura foarte simpla, utilizarea mastii in spatiile inchise aglomerate, sau mijloacele de transport public in comun.

Eu pledez pentru exemple din partea unor persoane care la un moment dat discutau despre utilitatea mastii, s-au hotarat sa o foloseasca. Cred ca este un semnal puternic pentru a se intelege ca daca se protejeaza oamenii pe ei, ii protejeaza si pe ceilalti. Trebuie sa avem un anumit tip de responsabilitate si solidarilitate.

Introducerea obligativitatii s-ar putea sa nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu, masca chiar daca este purtata, daca este purtata incorect, este inutila. Important nu este doar sa porti masca, ci sa o porti incorect. E greu sa stabilesti puncte de control din 5 in 5 metri pentru a verifica chestiunea asta. De asta e important ca populatia sa inteleaga si sa participe de buna voie la acest efort de reducere, sau oprire, a raspandirii.

In perioada urmatoare vom pregati legislatia necesara pentru ca in unitatile sanitare, nu in centrele acelea care au fost anteriori, ci in unitati sanitare sa existe centre de vaccinare. Am dorit sa pregatim campania din toamna, pentru ca daca acum exista intr-adevar un interes redus pentru vaccinare, avand in vedere specificul vaccinului, in toamna cand vor deveni disponibile doze dintr-un vaccin adaptat, ne-am dori ca un numar cat mai mare de romani sa se vaccineze.

Lucrul acesta trebie facilitat, vom rezolva inclusiv problema ridicata de medicii de familie prin marirea consistenta a proportiei de pierderi acceptabile pentru vaccin la 50%. Incurajam medicii de familie sa faca aceasta procedura, sau sa se grupeze si sa-si trimita pacientii la unul dintre colegii care face vaccinare, si deasemenea sa deschidem centre de vaccinare in unitatile sanitare.”