Andrei Baciu ii Avertizeaza pe Toti Romanii, Cum au fost Pacaliti cu Certificatul COVID

Andrei Baciu Avertizeaza Toti Romanii Cum Pacaliti Certificatul COVID

Andrei Baciu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii si fost presedinte al CNCAV, a publicat un avertisment pentru romanii din toata tara din cauza unor informatii din cauza carora au fost pacaliti multi romani care credeau ca nu-si vor mai putea prelungi perioada de valabilitate pentru Certificatul COVID.

Andrei Baciu prezinta mai jos un mesaj fals care a fost trimis catre sute de mii de romani, din cate se pare, iar asta pentru ca doar in cursul zilelor de 28 si 29 iulie peste 200.000 de romani si-au generat certificate noi pentru a nu pierde posibilitatea de a face acest lucru, dar ele pot fi generate oricand din platforma online a statului roman.

“FAKE NEWS: “Certificatul COVID-19 poate fi prelungit astăzi până la ora 00.00.” Foarte foarte mulți dintre noi am primit astfel de mesaje în ultimele zile. Este un fake news de proporții. Ce-i drept, un fake news sofisticat. Nu este o afirmație falsă scrisă explicit, ci este un fake news provocat prin omisiune.

Când spui că “astăzi până în ora 00.00 cine are două doze sau chiar trei și are certificatul covid expirat îl poate prelungi până pe 31.12.2022.”, se poate foarte ușor înțelege că numai astăzi poți face asta. 𝐂𝐞𝐫𝐭𝐢𝐟𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐢𝐠𝐢𝐭𝐚𝐥𝐞 𝐂𝐎𝐕𝐈𝐃 𝐬𝐞 𝐩𝐨𝐭 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚 𝐝𝐢𝐧 𝐩𝐥𝐚𝐭𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚̆ 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐚̂𝐧𝐝, 𝐧𝐞𝐟𝐢𝐢𝐧𝐝 𝐜𝐨𝐧𝐝𝐢𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐨𝐫𝐚̆ 𝐬𝐚𝐮 𝐳𝐢.

Acest mesaj a făcut ca peste 200.000 de persoane să intre în platforma certficat-covid.gov.ro de ieri până la această oră pentru a obține certificat nou, de teamă că nu își vor mai putea folosi certificatul. În graficul de mai jos vedem impactul acestui fake news din ultimele zile.

În România, certificatele care atestă vaccinarea pot fi folosite până la finalul anului. Pentru acele persoane care au certificate care au termen de valabilitate depășit, acestea își pot reemite certificatul în orice moment.

Deși acestea erau folosite în România până acum câteva luni, în prezent ele sunt utile numai în afara țării, în funcție de regulile din fiecare țară. Dacă o să călătoriți, e important să verificați care sunt regulile fiecărui stat. Nu uitați! E important să vă informați din surse oficiale.”