Ministrul Sanatatii: Anunturile de Ultima Ora, Cand se Termina Valul 6, Incepe Valul 7

Ministrul Sanatatii Anunturile Ultima Ora Cand Termina Valul 6 Incepe Valul 7

Ministrul Sanatatii a vorbit in cadrul unor declaratii de ultima ora despre momentul in care valul 6 de infectari al Coronavirus se va incheia, dar si cand va incepe valul 7 de infectari, iar asta pentru ca in baza prognozelor de acum, in toamna e asteptat un alt val.

Ministrul Sanatatii spune ca valul 6 ar trebui sa se diminueze in a doua jumatate a lunii august, iar valul 7 ar putea incepe in octombrie – noiembrie, daca va aparea o noua varianta a Omicron care sa fie cel putin la fel de transmisibila precum cea BA.5.

“Probabil ca acest val pandemic va incepe sa se diminueze de la jumatatea lunii august, dar e posibil, cam asa sunt si prognozele la nivel international, ca in lunile octombrie – noiembrie sa asistam la o noua crestere daca apare o noua subvarianta Omicron, sau o noua tulpina care are o transmisibilitate ridicata.

Din fericire, cazurile nu sunt la fel de grave, iar asta ne permite sa avem o viata mult mai apropiata de normal. Nu as pune in seama refugiatilor din Ucraina cresterea numarului de cazuri din acest moment in valul 6 al pandemiei. Sa nu uitam ca din Ucraina au intrat aproape 2 milioane de persoane in Romania, si sunt aproape 82.000 pe teritoriul national.

In mod evident, transmiterea se face acolo unde exista spatii aglomerate, exista persoane infectate care stiu, sau nu stiu, lucrul acesta. Se intampla sa avem si forme asimptomatice ale bolii, in special in mijloacele de transport in comun. Vedeti ca Bucurestiul, care este un oras mare, totusi are un procent mai mare din cat ii revine din punct de vedere populational.

Un sfert dintre cazurile inregistrate in tara noastra in aceasta perioada sunt in Bucuresti. De aceea utilizarea mastii, si v-o recomand cu caldura, asa cum am facut si eu pana in momentul in care am inceput sa va raspund la intrebari, in spatiile inchise aglomerate, si in mijloacele de transport in comun, e o recomandare, sigur nu trebuie sa o considerati ca o restrictie.

Este pur si simplu o recomandare de protectie a propriei sanatati, si mai ales de protejare a comunitatii in care traim. Opinia mea este ca nu ne vom intoarce la restrictii. Oricum modul in care am abordat valul 5, si acum valul 6, si recomandam si Guvernului aceeasi abordare, adica sa monitorizam modul in care sistemul de sanatate e capabil sa raspunda.” a declarat Rafila.