Ministrul Sanatatii: Vestile Bune de Ultima Ora pentru Milioane de Romani Astazi

Ministrul Sanatatii Vestile Bune Ultima Ora Milioane Romani Astazi

Ministrul Sanatatii are pentru romani o serie de vesti foarte bune astazi, in cadrul unei declaratii oficiale facute de catre reprezentantul Guvernului Romaniei fiind dezvaluit faptul ca in tara noastra s-a inregistrat o aplatizare a curbei de crestere a numarului de noi cazuri de Coronavirus.

Ministrul Sanatatii spune ca spera ca acest trend sa continue in perioada urmatoare, si sa nu fie doar o intamplare statistica, mai ales ca aceasta incetinire e contrara estimarilor initiale privind evolutia valului 6 in Romania.

“Se remarca o schita de aplatizare a curbei de crestere, si a faptului ca in ciuda unei aprecieri din urma cu o saptamana, ca s-ar putea sa atingem 70.000 de cazuri pe saptamana in aceasta saptamana, nu s-a intamplat acest lucru, probabil ca sa saptamana viitoare. Daca lucrurile evolueaza favorabil poate ca nu vom atinge vreodata 70.000 de cazuri, nu stiu, nu pot sa fac comentarii, dar este evidenta incetinirea cresterii.

Ne-am bucura ca aceasta incetinire sa fie sustinuta, si nu sa fie doar o intamplare statistica. Terminam cu recomandarile de testare la medicul de familie, in orice unitate sanitara, la camera de garda, sau in unitatile care preleveaza in weekend probe. Prezentare ulterior la medicul de familie, sau contactarea lui, si in functie de situatie, ne-am preocupat sa fie adresabilitate la centrele de evaluare.

Este o perioada in care avem personal limitat in centrele de evaluare, pentru ca este o perioada de concedii, dar incercam sa facem in asa fel incat oamenii sa aiba acces la evaluare si tratament in conditii ambulatorii. Desigur ca pentru cei care au forme complicate, sau comorbiditati, care se destabilieaza din cauza infectiei, prezentarea la spital e solutia cea mai buna.

Cele doua probleme, rezistenta la antimicrobiene, si infectiile asociate asistentei medicale sunt intr-un fel de abordare comuna, fiind legate. Inca un lucru foarte important, pentru ca s-a discutat in ultima vreme, cadrul strategic se numeste one health, pentru ca exista mai multe sectoare care contribuie la cresterea rezistentei microbiene, nu e vorba doar de uman, ci si de cel veterinar.

Daca la nivelul Uniunii Europene, toate tarile au cifre care merg de la 6% a pacientilor internati care inregistreaza astfel de infectii in cursul spitalizarii, in Romania vedeti ca am avut si procente care ajungeau la 0.2%, absolut putin credibil. Tot lucram pentru a schimba mentalitati si pentru a asigura cadrul care sa permita identificarea si raportarea acestor infectii.” a declarat oficialul.