Ministrul Sanatatii: Apelul de Ultima Ora pentru Milioane de Romani, ce ne Cere

Ministrul Sanatatii Apelul Ultima Ora Milioane Romani Cere

Ministrul Sanatatii a facut una pel oficial de ultima ora extrem de important pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca vine si cu o cerere extrem de serioasa pe care oamenii trebuie sa o stie, el spunandu-le de ce este bine sa se testeze la medici, sau in centrele de testare.

Ministrul Sanatatii spune ca testarea si inregistrarea in sistem a unei infectari aduce pe de o parte concediu medical, daca e necesar, dar si certificat COVID pentru situatiile in care oamenii calatoresc in Europa, unele tari putand impune folosirea lor la intrarea in tara.

“Aceasta crestere pe care ati vazut-o astazi nu este neasteptata. Noi am avut saptamana trecuta, exact in ziua de marti, pentru ca marti se cumuleaza ceva mai multe cazuri pentru ca se testeaza in weekend, am avut peste 12.000 de cazuri, deci saptamana aceasta comparativ cu saptamana trecuta am avut mai putine cazuri, ceva mai putine cazuri.

Avem o speranta, care este dublata si de anumite cifre pe care le avem la dispozitie, sa consideram ca a incetinit cresterea. Se produce crestere, dar mai lent, iar lucrul acesta poate sa ne duca la concluzia unei stabilizari a situatiei, speram sa fie asa, si o sa avem o imagine mult mai apropiata de adevar la inceputul saptamanii viitoare.

Numarul de cazuri care se inregistreaza intr-o zi nu este relevant, este importanta media zilnica, numarand cazurile care se inregistreaza zi de zi timp de o saptamana. Indemnul pe care l-am adresat noi tuturor, si celor care se testeaza acasa, este sa mearga si la un centru, se repeta acest test, inclusiv la medicul de familie, si ne-am dori sa se intample lucrul acesta.

Daca testul este pozitiv, se introduce in sistem. E si un avantaj, pe de o parte daca ai nevoie de concediu medical, si ai o anumita simptomatologie, primesti concediu medical. Pe de alta parte, acel celebru certificat electronic COVID, pentru cei care nu sunt vaccinati cu 3 doze, este valabil doar pentru 9 luni de zile.

Poate lucrul acesta nu e important in acest moment, nu prea mai este folosit, dar nu e exclus ca in cursul acestui an sa fie tari in Uniunea Europeana care sa solicite certificatul COVID la intrarea in respectiva tara. In aceasta situatie, este bine sa poti sa certifici trecerea prin boala cu un certificat, daca nu esti vaccinat cu 3 doze.”