Virgil Popescu: Ultim Moment, Anunturile Importante privind Facturile Romanilor

Virgil Popescu Ultim Moment Anunturile Importante Facturile Romanilor

Virgil Popescu a vorbit despre facturile romanilor in cadrul unui interviu in care a facut o serie de anunturi foarte importante in baza carora confirma pentru milioane de oameni faptul ca plafonarea preturilor va ramane in vigoare, si ca se vor plati deconturile lunilor anterioare.

Virgil Popescu explica mai jos ceea ce se intampla in momentul de fata in ceea ce priveste facturile la energie electrica si gaze naturale in Romania, dar si de unde se acopera decontarea facturilor oamenilor in aceasta perioada, ea urmand a fi facuta in continuare de catre autoritati.

“Facturile vor fi compensate pana in 31 martie 2023, asa cum a fost si declaratia domnului prim-ministru. Nu e cazul sa vorbim despre facturi duble, despre facturi triple, sau despre alte lucruri. Daca exista asa ceva, inseamna ca sunt greseli de citire, greseli de facturare, iar ele trebuie verificate si corectate.

Asteptam sa vedem ce inseamna compensarea lunii aprilie. Incepand de cateva zile platforma autoritatii pentru reglementare a inceput sa primeasca cereri de decont pentru luna aprilie. Sa vedem verificarile ANRE, probabil ca intr-o saptamana, o saptamana si ceva, vom avea aceasta verificare, si vom vedea ce inseamna din punct de vedere al impactului financiar in luna aprilie.

Nu cred ca vom vedea surprize aferente lunii aprilie, dar am vazut prin presa ceea ce a aparut vis-a-vis de estimari de buget. As fi putin mai rezervat in a comenta aceste cifre, nu stiu care au fost sursele acestor informatii. A existat o schema de plafonare/compensare care a functionat pana la 31 martie, iar pana atunci estimasem niste cheltuieli cu mult peste 4 miliarde de LEI, dar s-a incheiat sub 3 miliarde de LEI.

Toata schema care a inceput in octombrie – februarie a costat statul roman, bugetul, pana in 3 miliarde de LEI. Numai dividendul pe care Hidroelectrica l-a acordat pe anul trecut a fost de 2.7 miliarde de LEI, deci a fost achitata aproape integral schema de plafonare. Am cerut estimarile pe bugete, iar 3 companii detinute de statul roman majoritar vor plati anul acesta 15.8 miliarde de LEI.

Restul companiilor private vor plati, probabil, o suma suficient de mare. Sa nu ne hazardam in discutii vis-a-vis de buget, sa asteptam deconturile pe luna aprilie, si in functie si de planificatul/realizat lunii aprilie, la decontari, vom lua o decizie. Colegii mei prezenti la sedinta coalitiei au discutat despre o suma alocata pentru decontarea facturilor.” a declarat ministrul.