NASA Anunta o Descoperire INCREDIBILA cu Impact pentru Viitorul Pamantului

NASA Anunta o Descoperire INCREDIBILA cu Impact pentru Viitorul Pamantului

NASA surprinde total cu o descoperire incredibila cu impact urias asupra viitorului omenirii, cercetatorii agentiei spatiale americane reusind pentru prima oara sa observe ceva ce nu parea posibil, si totul direct din spatiu. Analizand imaginile cu zone in care au izbucnit uriase incendii de vegetatie, cei de la NASA au reusit sa gaseasca o posibila corelatie intre intensitatea focului si nivelul de umiditate pe care planetele il aveau inainte ca incendiile sa izbucneasca.

NASA spune ca in baza anlizelor pe care le-a facut, in unele dintre zonele in care planetele nu erau uscate, focurile de vegetatie ardeau cu o intensitate mult mai mare decat in zonele in care plantele erau uscate. Cei de la NASA spun ca totul ar putea avea la baza faptul ca nivelul de hidratare al planetelor ar determina intr-o anumita masura intensitatea focului de vegetatie in anumite zone ale planetei, ceva ce poate ajuta autoritaitle sa previna incendiile pe suprafete extrem de mari.

NASA Anunta o Descoperire INCREDIBILA cu Impact pentru Viitorul Pamantului

NASA a analizat date inregistrate in anumite parti ale anului 2019, dar si in prima parte a anului 2020, iar oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca nivelul de hidratare al plantelor poate fi un indicator al intensitatii focurilor de vegetatie. Cercetatorii NASA vorbesc despre procesul de “transporatie” al plantelor, sau evotransporatie, iar in functie de cum se desfasoara acest proces in diverse zone cu vegetatie intensa, poate ajuta la prezicerea intensitatii focurilor de vegetatie.

“Am încercat să înțelegem ce cauzează diferențele în ceea ce privește motivul pentru care unele zone au arsuri grave și alte zone nu. Rezultatele arată cât de crucial este stresul hidric pentru a estima care zone ard cel mai mult și de ce este importantă monitorizarea vegetației în aceste regiuni. Drept urmare, încep să se încălzească pentru că nu mai au beneficiul „transpirației”. Cu ECOSTRESS, putem observa aceste schimbări foarte fine ale temperaturii, care sunt folosite pentru a înțelege schimbările în evapotranspirație și eficiența utilizării apei.”

In momentul in care temperaturile sunt foarte ridicate, planetele nu mai elimina “transporatie”, iar asta genereaza incalzirea lor in incercarea de a retina apa, si de aici vine problema intensitatii focurilor de vegetatie. NASA spune ca poate observa diferentele in temperatura la nivelul plantelor in aceste situatii, iar asa poate determina daca intr-o anumita zona ar putea sa izbucneasca un foc de vegetatie care are intensitate mai mare, sau nu, si sa avertizeze autoritatile.

NASA trebie, desigur, sa monitorizeze in mod constant zone vaste de vegetatie pentru a putea determina cat de intense vor fi focurile de vegetatie, dar sistemele de acest gen pot fi foarte benefice pentru omenire, in final.