Alexandru Rafila: Avertizarea de Ultima Ora privind Coronavirus si Vestile Bune

Alexandru Rafila Avertizarea Ultima Ora Coronavirus Vestile Bune

Alexandru Rafila transmite o avertizare pentru milioane de romani din toata tara, dar si o serie de vesti extrem de bune, si trebuie sa stim cu totii despre toate, pentru ca in Romania valul 6 pare sa se fi stabilizat, numarul cazurilor noi de infectare ramanand stabil si pregatindu-se sa intre chiar in scadere.

Alexandru Rafila ii avertizeaza totusi pe romani in legatura cu faptul ca desi in momentul de fata situatia cazurilor noi de Coronavirus este una tot mai buna, vor veni noi valuri de infectare in cursul lunilor urmatoare, si e bine sa fim pregatiti pentru faptul ca virusul nu va disparea prea curand.

“Acum nu mai cresc, incepand de luni, dupa ziua de luni cand am facut conferinta de presa, in toate celelalte zile am raportat un numar cu cateva sute mai mic, zilnic, decat in ziua similara din saptamana precedenta. Din punctul meu de vedere, vom avea saptamana aceasta cu cateva mii de cazuri mai putin decat totalul saptamanii trecute, cand am avut in jur de 58.000 de cazuri.

Lucrul acesta arata ca proiectia facuta de catre colegii de la Institutul National de Sanatate Publica, conform careia vom ajunge la un maxim zilnic de 10.000 de cazuri s-a adeverit. Ne gasim intr-o situatie in care nu vom depasi aceasta cifra, si acesta este un lucru bun.

Nu e important numarul de infectii, este important ca sistem medical sa avem cat mai putine infectii, cat mai putine persoane internate, si cat mai putine victime, pentru ca cel mai important lucru pentru un medic este sa salveze viata unui om. Valul aceasta probabil ca va intra intr-un trend descrescator.

Valuri de infectie cu Coronavirus vor mai fi, si atat timp cat nu vor exista tulpini de patogenitate inalta care sa duca la un numar mare de internari, cred ca lucrurile vor putea fi tinute sub control. Personal nu cred ca vom mai avea in lunile, chiar si in anii urmatori, tulpini cu o patogenitate foarte mare care sa duca la situatii similare cu cele de la inceputul pandemiei.

Cred ca viata sociala si viata economica vor fi cvasinormale, iar aceste valuri de infectii care se vor succeda in timp, vor fi 2/3 pe an, sau poate vom ajunge la unul singur, cum e situatia gripei, este o evolutie fireasca a unor virusuri cu tropism respirator care produc, mai ales infectii sezoniere, chiar daca nu se intampla acest lucru in momentul de fata.”