Ministrul Muncii: Decizia Oficiala, Cresteri de Salarii si Anuntul privind Masuri de Austeritate

Ministrul Muncii a confirmat in mod oficial faptul ca urmeaza sa aiba loc cresteri salariale pentru angajatii din sectorul bugetar, dezvaluind cati bani vor primi acestia, dar si de cand vor veni banii, decizia luata de catre Guvern fiind ca din luna august sa fie virate primele sume majorate catre oameni.

Ministrul Muncii a fost intrebat deasemenea daca Guvernul Romaniei intentioneaza sa aplice si masuri de austeritate, avand in vedere perioada foarte dificila care va urma, insa autoritatile nu se gandesc la o asemenea posibilitate, reprezentantul executivului spunand ca PSD nu sustine asta.

“Nu cred ca aici este vorba despre rabdare, ci cat este vorba despre a respecta legea 153, legea salarizarii in sistemul public. Legea initiala nu a fost atacata la Curtea Constitutionala, ci a fost suspendata aplicarea ei in mod iresponsbil de catre doi prim-ministri de dreapta care nu au avut in niciun moment grija populatiei din Romania.

Nu este o lege identica, alte prevederi au fost atacate, si pe alte motive. Noi acum nu facem altceva decat sa aplicam pe cat posibil legea 153. Asa cum ati explicat si dumneavoastra, ne dorim ca incepand luna august sa se acorde diferenta de o patrime dintre salariul de baza prevazut de catre legea cadru numarul 153/2017 pentru anul 2022, si decembrie 2021.

Este un memorandum care a fost aprobat in Guvern privind salariile din cadrul Institutului National de Statistica, si o echilibrare a ceea ce inseamna salariile din ministerele Culturii si Transporturilor, pentru cei care nu beneficiaza de respectivul spor. S-a facut analiza tuturor bugetelor, s-a discutat cu aproximativ cu toti ordonatorii de credite, in special cu ministerele.

Este de precizat ca aceste majorari salariale se vor acorda cu incadrarea in cheltuielile de personal aprobate prin legea pentru fiecare ordonator principal de credite. Nu se vor acorda la prima rectificare bugetara sume suplimentare pentru aceste salarii. Nu vorbim despre masuri de austeritate, pana acum acest Guvern nu a luat vreuna.

Cel putin noi, de cand PSD suntem la guvernare, nu am sustinut nicio masura de austeritate. Urmeaza o perioada grea, iar atunci cand vine o perioada de acest gen, este de datoria Guvernului sa intervina, ceea ce eu cred ca acest Guvern a facut, incepand de la 1 ianuarie 2022 si pana acum prin masuri repetate, interventii repetate atat in economie, cat si pe plan social.”