Declaratia data de Ministrul Sanatatii, Situatia Preocupanta pentru Toata Romania

Declaratia Ministrul Sanatatii Situatia Preocupanta Toata Romania

Ministrul Sanatatii vorbeste despre situatiile preocupante care exista pentru sistemul medicam din tara noastra, si milioane de romani, iar asta pentru ca, in primul rand, in valul 6 de infectari ale Coronavirus inca se inregistreaza un trend crescator al deceselor, care ar mai putea continua.

Ministrul Sanatatii vorbeste deasemenea si despre problema lipsei de personal medical din spitalele anumitor orase din Romania, afirmand ca e nevoie de crearea de conditii, in special in orasele mici, pentru ca oamenii sa fie atrasi sa profeseze acolo, iar autoritatile locale joaca un rol esential in asta.

“In ceea ce priveste, insa, evolutia deceselor, trendul crescator a ramas. Tocmai discutam ca cred ca si la conferinta de presa precedenta ca exista un declaj intre scaderea numarului de cazuri, si scaderea numarului de decese, si probabil ca in circa 2 – 3 saptamani si trendul acesta al decelor ar urma acelasi trend descrescator.

Cifrele inregistrate acum arata mult mai putine decese decat in alte valuri. Avem o medie zilnica de circa 25 de decese inregistrate in saptamana anterioara. Indicatorii de supraveghere arata prima saptamana de scadere a numarului de cazuri si a ratei de pozitivitate, si stabilizarea numarului de cazuri in sectiile COVID, sau de terapie intensiva.

In orasele mici, mai putin atractive, poate din punct de vedere profesional, exista o lipsa de cadre medicale care nu se regaseste, de exemplu, in centrele universitare. Noi la asta lucram, sa diversificam serviciile medicale pe care le pot oferi medicii de familie, sau chiar spitalele mai mici, cum sunt spitalele orasenesti in anumite domenii, incat sa oferim un confort profesional medicilor.

Medicii si asistentii medicali merg acolo unde au un confort profesional, in sensul ca isi pot investiga pacientii, pot sa-I diagnosticheze asa cum se asteapta, sau cum invata in facultate si rezidentiat, si pot sa-I trateze in mod adecvat. O componenta extrem de importanta tine de administratia locala care poate sa dezvolte programe de sprijinire a personalului medical.

Programele pot convinge personalul medical sa vina in localitatea respectiva, oamenii au diverse aspiratii, si cred ca ele trebuie intr-un fel, sau altul, indeplinite, iar autoritatea locala poate sa contribuie la acest lucru. Cred ca putem discuta cu autoritatile locale despre gasirea de personal medical calificat pentru aceste localitati.”