Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Anuntul privind Razboiul pentru Milioane de Romani Speriati

Ministrul Sanatatii a transmis un anunt oficial de urgenta pentru milioane de romani din toata tara cu privire la razboiul din Ucraina si grijile foarte multor romani in legatura cu ceea ce se intampla cu pastilele cu iod, el afirmand ca distributia lor e o masura de preventie.

Ministrul Sanatatii spune ca grijile romanilor fata de razboiul din Ucraina sunt intemeiate, dar si ca preluarea pastilelor de iod din farmacii nu indica iminenta vreunui accident nuclear, ci este doar o masura preventiva de sanatate publica si nimic mai mult.

“Noi nu facem altceva decat sa le oferim oamenilor un remediu minimal pentru o situatie care poate aparea, nu inseamna ca e posibil sa apara, nu am spus ca e probabil sa apara, si lucrul asta trebuie adus la cunostinta publicului, iar profesionistii din sanatate trebuie sa raspunda interesului apararii sanatatii publice.

Aceasta este o treaba foarte simpla care a fost, din pacate, politizata. Pentru cei care au politizat-o in mod excesiv, nu vreau sa fac nominalizari, cred ca este o problema, pentru ca daca noi avem aceasta vocatie, ca promitem masuri de sanatate publica, ca vom avea intr-adevar probleme, n-o sa putem sa le gestionam.

Nu cred ca are legatura cu persoana mea, cu partidul din care provin, are legatura cu responsabilitatea fata de populatia acestei tari. A fost in mod evident o speculatie, nu este prima de acest gen. Noi am incercat si un alt sistem de distributie a comprimatelor de iod la inceputul acestui conflict din Ucraina, sa il faca direct medicii de familie fara a se mai prescrie o reteta, insa dansii au refuzat categoric.

Atunci, tinand cont de dreptul pe care-l are fiecare pacient din Romania sa primasca din partea medicului de familie, pe lista caruia este inscris, o reteta, iar acest medicament este unul care se elibereaza pe baza de prestrictie de la medicul de familie, am adoptat legislatia necesara incat medicii de familie sa poata elibera retetele, iar o serie intreaga de farmacii, peste 2.500 sunt gata sa puna la dispozitia oamenilor gratuit acest pastile.

Este un serviciu public gratuit pe care aceste farmacii si l-au asumat. Cum spuneam, am demarat campania de informare in urma cu 3 luni, campania de distributie in urma cu o luna si jumatate, iar ingrijorarea cauzata de modul de evolutie al conflictului din Ucraina, sigur este legitima ingrijorarea populatiei, aceasta fiind doar o masura de preventie.”