Petre Daea: Ultima Ora, Anuntul Oficial al Hotararii in Premiera pentru Agricultura in Romania

Petre Daea Ultima Ora Anuntul Oficial Hotararii Premiera Agricultura Romania

Petre Daea a vorbit pentru milioane de romani despre masurile de ultima ora care au fost luate in domeniul agriculturii in Romania, dar si despre o premiera care a pusa in aplicare pentru tara noastra, el afirmand ca recolta de floarea soarelui a inceput pentru prima data mai devreme.

Petre Daea spune ca seceta pedologica din tara noastra este unul dintre motivele din cauza caruia s-a intamplat acest lucru, celelalat fiind temperaturile foarte mari care au accelerat procesele de coacere, deci si recoltarea a trebui sa inceapa mai devreme.

“În contextul acesta dificil pe care îl avem privind seceta pedologică, evident că și măsurile pe care le-am luat la Ministerul Agriculturii și, în general, de către fermieri sunt măsuri adaptate situației date. Am recoltat întreaga suprafață, am spus-o de fiecare dată că voi comunica acest obiectiv împlinit atunci când se află ultima suprafața recoltată, iar producția de pe suprafața respectivă este în magazie și este în grija producătorului și, evident, scutită de deprecieri generate de factori climatici și care pot apărea.

Producția pe care a obținut-o România la cultura grâului asigură consumul integral al ţării și disponibilități pentru export, motiv pentru care întreaga producție care a fost recoltată are trei destinații astăzi: o destinație care înseamnă înmagazinarea și păstrarea în magazii și în depozite bine controlate.

Asta din punctul de vedere al condițiilor de păstrare, în așa fel încât producția să nu se deprecieze la fermieri, în depozitele pe care le au procesatorii în vederea transformării cantității de grâu în făină și apoi pe drumul pâinii să asigurăm populația și disponibilitățile către export.

Am început recoltatul la floarea-soarelui. Este pentru prima dată în România când începem la această dată. Aceasta datorită faptului că, pe de-o parte, seceta pedologică şi temperaturile ridicate au accelerat procesele de coacere, de creştere, dezvoltare şi de maturare a plantei. Am început în cinci judeţe. Întreaga producţie care se recoltează va fi destinată depozitării imediate, în aşa fel încât să nu pierdem niciun moment pe care l-am putea valorifica pentru strângerea acestei recolte.

Am început pe suprafeţele afectate întrucât procesele acestea de coacere, de maturare rapidă se identifică pe suprafeţele unde au fost afectate culturile respective. Cu alte cuvinte, am început de acolo unde natura ne-a indicat să facem acest lucru. Aş vrea să fac o aprciere, care merită. Fermierii români au făcut un efort extraordinar şi fac de fiecare dată eforturi extraordinare.”