Ministrul Sanatatii: Ultima Ora, Anuntul Important pe care Romanii Nu Trebuie sa il Ignore

Ministrul Sanatatii le transmite romanilor din toata tara, printr-un anunt de ultima ora, o serie de informatii extrem de importante pe care toti ar trebui sa le stie in momentul de fata, iar asta pentru ca ele sunt menite sa ii ajute sa inteleaga mai bine ce se intampla cu pastilele cu iod pe care le pot lua din farmacii.

Ministrul Sanatatii spune din nou ca ele sunt oferite doar ca precautie, doar petnru a fi folosite daca ar putea aparea o situatie de urgenta, desi nu se preconizeaza ca una ar putea aparea in perioada imediat urmatoare, oferind detalii cu privire la motivele limitarii varstei utilizarii pastilei, dar si a transmiterii mesajelor privind preluarea pastilelor.

“S-a anuntat ca se distribuie pastilele de 45 de zile, deci haideti sa fim seriosi, am avut un ordin de ministru aprobat in iunie, care a fost in dezbatere publica pe website-ul site-ului ministerului anterior, deci din luna mai. E clar o chestiune care era cunoscuta, mai ales ca noi am dublat aceasta masura de ordin legislativ cu o campanie de informare a populatiei.

Am tot repetat pana la saturatie legat de varsta pana la 40 de ani, care se regaseste in prospectul produsului pentru ca nu am inventat noi aceasta varsta. Este varsta recomandata cand persoanele sunt expuse mai mult la riscurile aduse de iodul radioactiv. Intr-o situatie cand sanatatea publica poate fi pusa in pericol de un conflict care se gaseste in vecintatea Romaniei, cred ca e moral, o responsabilitate, sa actionezi.

Spuneti ca un coleg medic de familie a avut 300 si ceva de mesaje intr-o zi. Eu as vrea sa il intreb pe acel coleg daca in cele 45 de zile din care a aparut acest ordin de ministru pe care el e obligat sa-l cunoasca, daca pacientii care au venit la el cu alte probleme de sanatate, au primit din partea lui o reteta, sau macar o recomandare sa se gandeasca daca e util sa-si procure pastila de iod.

Mi se pare foarte ciudat ca niste oameni care n-au reactionat timp de 45 de zile in niciun fel, se plang ca am repetat un anunt pe care l-am repetat de foarte multe ori in ultima perioada, si care datorita faptului ca situatia in Ucraina e mai confuza si mai periculosa deacat acum o luna a dus la aceasta preocupare care are legitimitate.

Oamenii vor sa fie protejati, dar noi am incercam sa ii informam, si lucrul acesta a fost facut in mod consecvent. Cred ca este o problema de responsabilitate, fara sa inducem panica, daca este o situatie de urgenta, sau care poate sa devina de urgenta, trebuie sa iei masuri.”