Thracian Viper 2022: Romania Participa la Noi Executii Aeriene ale NATO

Thracian Viper 2022 Romania Participa Noi Executii Aeriene NATO

Thracian Viper 2022 se desfasoara in aceasta perioada in Bulgaria, iar fortele NATO din tara gazda, impreuna cu forte aeriene din Grecia, Canada, Romania, si SUA, participa la exercitii aeriene care vor dura pana in data 19 august, totul in ideea de a creste interoperabilitatea intre fortele tarilor aliate.

NATO a desfasurat in perioada razboiului din Ucraina multe exercitii cu tarile aliate, iar Romania a participat la unele dintre ele cu diversi soldati, sau tehnica militara, iar pe masura ce aceste tipuri de exercitii vor continua, Romania ar mai putea participa cu diverse efective.

“La 8 august 2022, echipajele Forțelor Aeriene Bulgare (BAF) au început să efectueze sarcini în cadrul antrenamentului de zbor comun „Thracian Viper – 2022”. La antrenament vor participa forțele și mijloacele Forțelor Aeriene din Grecia, Canada, România și Statele Unite din Europa.

În termen de două săptămâni, în perioada 8 august – 19 august 2022, se vor desfășura zboruri comune în spațiul aerian bulgar, urmând să fie îndeplinite sarcini specifice sectoarelor de aviație și apărare aeriană, a căror complexitate va crește odată cu progresul instruirii. Principalul lor obiectiv este legat de pregătirea forțelor pentru participarea comună la operațiunile coaliției.

Pe partea bulgară, militari de la baza de comandă, control și supraveghere, echipajele avioanelor de luptă MiG-29 de la baza aeriană Graf Ignatievo, echipajele aeronavelor Su-25 de la baza aeriană Bezmer și echipajele elicopterelor AS-532 Cougar de la Krumovo Baza Aeriană patriciază în pregătire și trebuie să îndeplinească sarcini privind evacuarea aeromedicală.

La antrenament participă și formațiuni de apărare aeriană din Forțele Aeriene și Forțele Terestre.

Avioanele F-18 ale Royal Canadian Air Force vor opera de pe teritoriul României, vecinul nostru din nord. Forțele aeriene române și grecești cu avioanele lor F-16 vor efectua zboruri de decolare și aterizare la bazele lor permanente.

Personalul US Air Force va asigura operațiunile de aviație în zona de antrenament Elena.

Antrenamentul comun „Vipera tracică” se desfășoară anual din 2010 și oferă oportunități forțelor aeriene ale națiunilor participante de a genera o experiență bogată în condițiile unei interacțiuni reale într-un mediu internațional.”