Ministrul Transporturilor: Deciziile de Ultim Moment Anuntate Romanilor, Investitiile Mari pentru Romania

Ministrul Transporturilor Deciziile Ultim Moment Anuntate Romanilor, Investitiile Mari Romania

Ministrul Transporturilor a anuntat o serie de decizii foarte importante de ultim moment pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca sunt facute foarte multe investitii pentru toata Romania, iar mai jos se vorbeste despre cele privind un tronson de cale ferata important.

Ministrul Transporturilor spune ca modernizarea acestui tronson va facilita deplasarea trenurilor cu viteze de pana la 160 km/h, ceva ce pare ireal pentru Romania, dar autoritatile au plauri foarte mari pentru viitorul transporturilor in tara noastra, din fericire pentru noi.

“Toate cele 4 loturi ale tronsonului de cale ferată Caransebeș – Timișoara – Arad (162,19 km) au constructori desemnați. Astăzi a fost desemnat constructorul pentru modernizarea liniei de cale ferată pe secțiuna Lugoj – Timișoara Est (lotul 2)! Contractele au ca principal scop creșterea până la 160 de km/h a vitezei de circulație a trenurilor de călători și până la 120 de km/h a trenurilor de marfă.

Pentru finalizarea proiectării și a lucrărilor pe Lotul 2 (Lugoj – Timișoara Est),constructorul spaniol are la dispoziție 42 de luni, după semnarea contractului. Valoarea modernizării celor 54,13 km ai acestui lot se ridică la 1,916 miliarde de lei (fără TVA), sumă asigurată prin PNRR. Principalele lucrări prevăzute în contract vizează: imbunătățirea geometriei traseului și sporirea capacității portante a căii pentru a permite circulația trenurilor cu viteza de până la 160 km/h.

Modernizarea staţiilor şi haltelor de mişcare, adaptând capacitatea de exploatare la volumul de trafic şi la necesităţile tehnologice; modernizarea clădirilor staţiilor de călători, construirea de pasarele şi ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare; dublarea liniei; consolidarea podurilor și a podeţelor, îmbunătățirea sistemelor de drenaj, a terenului de fundare și a terasamentelor.

Ridicarea niveletei căii și protecția antierozională a terasamentului de cale ferată în zonele inundabile; montarea panourilor fonoabsorbante sau a unor soluţii alternative de reducere a nivelului de zgomot, pe segmentele de cale ferată care străbat localități; montarea unor instalaţii de centralizare electronică şi introducerea sistemului de siguranţă ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R); modernizarea echipamentului de telecomunicaţii; montarea de încălzitoare de macaz pe liniile de primire-expediere, în staţii, în halte de mişcare şi la ramificaţii, pentru a combate efectele înzăpezirii liniei CF.

17 octombrie 2022 este data limită până la care pot fi depuse oferte pentru contractul necesar construcției secțiunii de autostradă Chiribiș-Biharia (Autostrada Transilvania)! CNAIR a transmis, astăzi, spre publicare, în SICAP, Anunțul de participare pentru proiectarea și execuția celor 28,55 de km ai acestei secțiuni (parte a Autostrăzii Brașov – Târgu Mureș – Cluj – Oradea).”