Ministrul Muncii: ULTIMA ORA, cu Ce Suma de Bani Cresc Salariile Bugetarilor din August

Ministrul Muncii dezvaluie cu cat ar urma sa creasca salariile bugetarilor incepand cu toamna acestui an, in septembrie urmand a fi transferate primele salarii majorate, iar Marius Budai spune ca ar fi vorba despre doar despre sume cuprinse intre 70 – 80 de LEI si 100 – 150 de LEI in baza majorarii.

Ministrul Muncii nu spune deocamdata si ce fel de impact bugetar vor avea aceste masuri, pentru ca inca nu exista un calcul exact din cauza posturilor vacante care inca apar in bazele de date, deci abia dupa prima luna de plata se va sti clar cati bani cheltuie in plus Guvernul cu aceste majorari facute.

“Pentru ca stim prin ce perioada ecomica trecem cu totii, trebuie sa avem grija in egala masura sid e partea economica, si de fiecare ramura salariala, si ma refer aici atat la salariatii din sistemul bugetar, cat si la salariatii din mediul privat, si mai ales, in primul rand, asa cum am spus pana acum, la categoriile vulnerabile.

Da, asa cum am spus, acordam incepand cu 1 august o patrime dintre diferenta salariala care va fi incasata in luna septembrie, sursa de finantare fiind bugetul de stat, cu incadrarea in prevederile legale, pentru ca au mai fost posturi vacante care nu au fost ocupate, deci exista sursa de finantare pentru a putea face aceste majorari.

Suntem dupa o perioada in care timp de 2 ani de zile nu s-a intamplat nimic pozitiv pentru ca negativ s-a intamplat, si practic trebuie sa creeam acest echilibru intre a sprijini cetatenii, si a sprijini economia. Noi lucram la asta si cautam solutii, nu trebuie sa stam si sa ne ascundem in spatele lui “ nu putem, nu avem cum, vom analiza”, etc.

Nu este o majorare foarte mare a salariilor, de la 70 – 80 de LEI, pana la 100 – 150 de LEI, nu este o majorare mare. Impactul real il vom vedea dupa ce vom face prima luna de plata. Acest efort bugetar… suntem rezervati in a “arunca” cifre acum, pentru ca tot ce apare din baza de date, mai sunt si posturi vacante, neocupate.

Preferam sa efectuam prima luna de plata, si apoi sa spunem cifrele exacte, pentru ca acum cifra nu este una exacta, ci aproximativa. De la 1 ianuarie pensia minima s-a majorat cu 25%, iar valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 10%. Avem o gandire si pentru ce se intampla cu sistemul de pensii si cu sistemul de salarizare din Romania.”