Ministrul Sanatatii: Decizii de ULTIMA ORA, Milioane de Romani Vizati de Masuri Importante

Ministrul Sanatatii Decizii ULTIMA ORA Milioane Romani Vizati Masuri Importante

Ministrul Sanatatii a anuntat cu doar cateva zeci de minute in urma o serie de masuri de ultima ora care sunt extrem de importante pentru milioane de romani din intreaga tara, ele vizand vaccinurile care urmeaza sa fie cumparate de catre Romania in toamna.

Ministrul Sanatatii spune ca a ales varianta noua de vaccin impotriva Coronavirus care ataca tulpinile BA.4 si BA.5, existand si una speciala pentru BA.2 care nu e la fel de eficienta, iar separat el spune ca nu vor mai exista restrictii nici dupa ce vor veni noile doze de vaccin.

“Doza 4, din punctul meu de vedere este utila, dar cu un vaccin care sa fie adaptat tulpinilor circulante, pentru ca vedem ca in momentul de fata vaccinul in formula initiala nu mai opreste in vreun fel transmiterea. Deopotriva persoanele vaccinate, sau nevaccinate, s-au infectat, e adevarat ca unele dintre persoanele infectate care erau vaccinate cu 3 doze au facut forme usoare.

Din aceasta cauza, recomandarea pentru doza 4, sau o eventuala doza 3, daca sunt persoane care doresc sa si-o faca, sa se administreze vaccinuri cu formula noua. Promisiunile pentru vaccinul cu formula noua, sau ma rog, orizontul de timp, probabil ca la finalul lunii octombrie va fi disponibil. Noi am cerut cerut exclusiv furnizarea formulei cea mai avansata pentru tulpinile BA.4 si BA.5.

Mai exista si o formula intermediara, BA.2, care are o anumita eficienta, dar nu similara cu cea pentru BA.4 si BA.5. Eu cred ca in Romania, punctul meu de vedere este foarte clar in momentul de fata, si nu numai punctul meu de vedere, ci inclusiv cel al colegilor de la Institutul de Sanatate Publica, nu restrictiilor, da insa organizarii si furnizarii de servicii medicale.

Testare, tratament, evaluare, diagnostic, tratament ambulatoriu sunt esentiale. O concluzie pe care am tras-o in urma acestei pandemii este ca aceste centre ambulatorii care au fost deschise permanent, si care au absorbit un numar mare de pacienti, care n-au mai mers la spital, care n-au mai asteptat prin alte parti, au fost extrem de utile pentru romani.

Asta ne arata ca serviciile medicale ambulatorii sunt raspunsul pentru nevoile populatiei pentru multe alte boli. Cat vor mai fi ministru, si sper ca si cei care vor urma, voi milita pentru dezvoltarea acestor servicii ambulatorii, pentru ca in momentul de fata oamenii, in weekend, seara, noaptea, nu pot merge decat la unitatile de primiri urgente.” a declarat oficialul.