Ministrul Sanatatii: Masuri de Ultima Ora pentru Elevii si Scolile din Toata Romania

Ministrul Sanatatii Masuri Ultima Ora Elevii Scolile Toata Romania

Ministrul Sanatatii a facut o serie de anunturi de ultima ora cu privire la masurile care vor fi luate pentru elevii si scolile din toata Romania pentru noul an scolar, iar conform lui Alexandru Rafila, nu vor mai exista teste, iar mastile nu vor fi obligatorii.

Ministrul Sanatatii spune ca vor fi recomandari pentru evitarea infectarilor in cadrul scolilor, dar masurile de siguranta din anul scolar anterior nu vor mai exista si in cadrul acestui an, astfel ca fiecare elev va trebui sa se protejeze singur asa cum crede de cuviinta.

“Oamenii s-au saturat, oamenii au nevoie de siguranta, de siguranta unor servicii medicale, si de o tara in care relatiile si increderea in autoritati, pe de o parte, si increderea in sistemul de sanatate, pe de alta parte, sa nu fie dinamitata permanenta, si sa fie construita, iar aceasta este o obligatie pe care o avem cu totii, indiferent de partidul in care facem parte, sau nu.

Nu vor trebui copiii sa faca teste, o sa am o intalnire cu domnul ministru Cimpeanu, probabil chiar la finalul acestei saptamani, pentru a putea discuta aplicat asupra acestui subiect. Cred ca parintii isi doresc doua lucruri, copiii lor sa poata sa mearga la scoala, iar prezenta lor la scoala sa fie cat mai sigura. Nimeni nu poate sa ofere o garantie perfecta ca nu vor fi cazuri de imbolnavire, ar fi o minciuna.

Important este sa fie cat mai putine, iar daca un copil este infectat, sa stea 5 zile la domiciliu in izolare, cred ca aceasta trebuie sa fie filosofia. Scolile trebuie sa aiba la indemana organizate grupurile sanitare care sa fie accesibile, sa aiba acolo apa si sapun in primul rand, substante dezinefctate, clasele, mai ales ca vorbim despre o perioada calda, sa fie aerisite cat mai frecvent.

Masca va fi recomandata, nu va fi impusa, asa cum este si in momentul de fata pentru zonele aglomerate interioare si mijloacele de transport in comun, si parintii sa inteleaga ca daca isi duc copiii la scoala cu un mijloc de transport in comun, utilizarea mastii reduce riscul ca acel copil sa se imbolnaveasca.

Nu este nevoie de aviz epidemiologic, lucrul acesta este foarte clar, a fost o chestiune care a fost exagerata, apropo de acordarea acestui aviz epidemiologic. Sigur ca la inceputul scolii se desfasoara la inceputul fiecarei unitati de invatamant un triaj epidemiologic pentru depistarea de copii cu simptome.”