Ministrul Educatiei Anunta Schimbarile Majore de Ultima Ora in Scolile din Romania

Ministrul Educatiei Anunta Schimbarile Majore Ultima Ora Scolile Romania

Ministrul Educatiei a anuntat in cadrul unei importante conferinte de presa ce schimbari majore sunt facute pentru scolile din Romania, iar asta deoarece el a confirmat una dintre serioasele modificari pentru Legile Educatiei care vizeaza examenele de admitere in licee, ele putand fi organizate de toate colegiile.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre acest proces care va extinde posibilitatile colegiilor de a-si face clase de excelenta, dar si despre cum ar putea fi organizate examenele, ce fel de subiecte ar putea avea acestea, asa ca puteti afla mai multe despre modul in care a fost gandit totul de autoritati.

“Admiterea in liceu urmeaza sa se organizeze nu doar in colegii nationale, ci si in colegii. Nu este un element obligatoriu, este o sansa in plus pentru acele colegii care doresc sa-si formeze clase de excelenta, clase de performanta, clase de specializare, oricum doriti sa le numiti. Acest concurs de admitere urmeaza sa se sustina in colegile care vor dori acest lucru.

Examenele vor fi organizate dupa sustinerea Evaluarii Nationale. Doar dupa ce ambele procese se vor fi incheiat, exista posibilitatea integrarii in calendar astfel incat sa nu se intarzie, sa nu se intre mult in vara cu repartitia elevilor, chiat pot sa va spun ca se va face nu mai tarziu de data pe care o cunoastem acum pentru repartitia computerizata a elevilor.

Acest lucru este posibil sustinand Evaluarea Nationala cu o saptamana mai devreme, iar in saptamana care urmeaza, sa avem concursurile proprii de admitere acolo unde colegiile vor decide si vor solicita acest lucru. Vor solicita inseamna sa ca vor solicita si elaborarea de subiecte la nivelul Centrului National de Evaluare, sau vom vedea si disponibilitatea altor entitati.

Am discutat deja cu Academia Romana, si exista disponibilitate prin institutele sale sa fim sprijiniti in elaborarea acelor subiecte. Oricum ele vor fi elaborate la nivel national la solicitarea centralizata, anuntata din timp, a acelor colegii care vor sa-si organizeze admitere proprie in plus fata de evaluarea nationala, pentru o clasa din 10, pentru 3 clase, e libertatea fiecarui colegiu.

Odata ce a decis acest lucru, toate probele de examen vor face parte din programa scolara de gimnaziu, limba romana si matematica vor fi. Daca intrebati de diferenta fata de Evaluarea Nationala, sunt convins ca altfel va arata structura cand va fi vorba despre concursul propriu de admitere al colegiilor nationale.”