Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Deciziile Oficiale privind Noi Restrictii in Romania

Ministrul Sanatatii a anuntat intr-o declaratie de ultima ora deciziile oficiale care au fost luate pentru milioane de romani din toata Romania, si vorbim despre masuri de interes national cu privire la noi restrictii in urmatorul val de Coronavirus care este asteptat pentru toamna acestui an, poate incepand din octombrie.

Ministrul Sanatatii spune ca nu crede ca mai exista vreun rost in momentul de fata pentru impunerea de restrictii in tara noastra din cauza infectarilor generate de catre Coronavirus, el fiind increzator ca urmatorul val de infectari, sau eventuale altele, nu vor mai genera probleme majore pentru sistemul medical din Romania, ceea ce este o veste excelenta.

“Nu cred ca are rost sa mai impunem restrictii, sau daca vor exista situatii exceptionale, atunci aceste restrictii trebuie aplicate secvential, adica intr-un interval foarte clar de timp, si doar in locurile unde problemele intr-adevar exista. Noi am abordat acest lucru, si cred ca am facut-o cu destul de mult curaj, de la inceputul anului 2022.

Ati remarcat ca modul, de exemplu, de introducere a unor masuri restrictive, cum ar fi inchiderea scolilor, nu a mai tinut cont de numarul de cazuri de COVID inregistrate, ci de gradul de ocupare al paturilor dedicate pacientilor COVID, si de gradul de ocupare al sectiilor ATI, si am reusit sa tinem scolile deschise in Romania.

Mai mult, prin masurile pe care le-am luat pentru a preveni supraaglomerarea spitalelor, respectiv incurajarea testarilor, inclusiv la medicii de familie, a diagnosticului si evaluarii in centre specializate ambulatorii, au permis scaderea presiunii pe spitale, scaderea serioasa a mortalitatii, chiar daca vorbim despre o tulpina virulenta.

Scaderea mortalitatii a fost de 4 ori in valul al cincilea, fata de valul precedent, valul 4, si asta ne-a demonstrat ca putem sa cream un model de buna practica bazat pe elemente obiective, nu subiective, care au tinut economia deschisa, care au tinut societatea deschisa, scolile deschise, si care au fost mult mai usor acceptate de populatie.

Acum ne gasim intr-o situatie in care discuta iar despre restrictii in acest ultim val. Politica aplicata in valul precedent dublata de informarea constanta a populatiei, recomandarea insistenta pentru utilizarea mastii in spatiile interioare, sau in mijloacele de transport in comun, au dus la aparitia unui val fara o insemnatate importanta asupra sistemului de sanatate din Romania, si acest val se incheie acum, probabil vom asista la o noua crestere dupa inceperea scolilor.”