Sorin Cîmpeanu: Ultima Ora, Doua Schimbari Majore pentru Milioane de Elevi

Sorin Cîmpeanu vorbeste despre doua dintre schimbarile extrem de importante pentru milioane de elevi din toata tara, schimbari care vor fi facute incepand cu noii ani scolari care vor incepe in toamna, si dupa aceea, prima avand legatura cu evaluarile standardizate din scoli.

Sorin Cîmpeanu spune ca acestea vor evalua in mod egal competentele elevilor din toata tara, iar separat vorbeste si despre gramatica readusa in licee, inclusiv la Bacalaureat, o cerinta care vine dupa ani de zile in care nu a fost indelpinita.

“S-ar parea ca starea de bine este nu este un lucru de care sunt interesati in momentul de fata nici profesorii, nici parintii, nici sistemul de educatie, iar asta nu e in regula, iar elevul are un rol determinant in educatie, si-l va avea in continuare. Acele evaluari standardizate nu stirbesc rolul profesorului sub nicio forma.

Cei care se opun acestor evaluari standardizate, se opun de fapt evaluarii PISA, care este o evaluare standardizata. Cei care se opun sustin ca nota 8 sau nota 9 dintr-un colegiu national echivaleaza cu aceeasi nota obtinuta intr-un liceu din tara. Este un lucru fals, goana dupa note a determinat o irelevanta maxima a acestor note. Sistemul de notare de la 1 la 10 este, in mod evident, un sistem creat pentru evaluarea cunostintelor.

Nu mai este deloc potrivit pentru evaluarea competentelor. In niciun caz nu se mentine ponderea mediilor din clasele 5 – 8 pentru ca standardizarea evaluarilor nu o s-o putem introduce intr-un termen foarte scurt. In lipsa standardizarii evaluarii, media anilor de gimnaziu este total irelevanta, si pun in concurenta elevi cu aceleasi note care au spate nivele total diferite de pregatire.

Adceasta administrare digitala a testelor standardizate pentru 150.000 de elevi. Aceasta corectare digitala ne-a permis sa obtinem informatii extrem de relevante, iar printre ele am descoperit ca un procent de necrezut au probleme din perspectiva gramaticii. Este unul dintre multele lucruri care au fundamentat introducerea gramaticii printre elementele care sunt evaluate la nivelul competentelor de baza la Bacalaureat.

Examenul va fi aplicat din anul 2027. Foarte multi fac confuzia intre aplicarea unui sistem de bacalaureat total schimbat care sa evalueze competentele de baza pentru toate disciplinele despre care se spune ca spune ca sunt profilatorii pentru un absolvenit de liceu pentru un sistem precum este cel de acum. Nu acel examen va fi pentru elevii care in septembrie 2023 vor incepe ciclul liceal dupa planuri cadru complet reformate.”