Ministrul Apararii: Informarea de Ultima Ora despre Razboiul din Ucraina si Uniunea Europeana

Ministrul Apararii Informarea Ultima Ora Razboiul Ucraina Uniunea Europeana

Ministrul Apararii a publicat astazi o informare de ultima ora cu privire la razboiul din Ucraina si Uniunea Europeana, iar asta pentru ca in cursul ultimelor doua zile au avut loc o serie de intalniri importante la Praga intre ministrii omologi din tarile comunitatii europene.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre discutiile care au avut loc in cadrul acestor intalniri, deocamdata informale, iar asta pentru ca razboiul din Ucraina genereaza foarte extrem de multe probleme la nivelul Uniunii Europene, dar hotararea de a ajuta Ucraina in continuare ramane foarte ferma in randul europenilor in momentul de fata.

Reuniunea informală a miniștrilor apărării din #UniuneaEuropeana care s-a desfășurat, ieri și azi, la Praga, a reprezentat o dezbatere consistentă privind impactul global și consecințele invaziei ilegale și nejustificate a Federației Ruse asupra Ucrainei, discuții intensive cu privire la perspectivele angajamentului UE în sprijinul Ucrainei.

Războiul din Ucraina a schimbat modul în care securitatea și apărarea sunt percepute la nivel european. Am salutat, în intervenția mea la reuniune, rolul important al Uniunii Europene și am accentuat importanța consolidării parteneriatelor, în contextul recalibrării arhitecturii de securitate din regiunea Mării Negre.

Am evidențiat însemnătatea susținerii statelor din vecinătatea imediată a Ucrainei în creșterea rezilienței la amenințările de diferite tipuri și am subliniat, în mod special, vulnerabilitatea Republicii Moldova și Georgiei în ceea ce privește securitatea și apărarea. În regiunea Balcanilor de Vest, Operației EUFOR Althea are un rol esențial în menținerea unui mediu stabil și sigur, iar participarea României în cadrul operației a crescut considerabil în ultima perioadă. România este ferm angajată în securitatea și stabilitatea regiunii.

În cadrul sesiunii dedicate abordării deficitelor de investiții în domeniul apărării la nivelul UE, alături de miniștrii apărării am discutat pe marginea propunerii avansate de Comisia Europeană privind stabilirea unui Program de consolidare a industriei de apărare prin intermediul achizițiilor colaborative (EDIPRA), investițiile colaborative în domeniul apărării în actualul context de securitate fiind extrem de importante.

Prin creșterea investițiilor în domeniul apărării, inclusiv în cercetare-dezvoltare, va fi consolidată reziliența și capacitatea Uniunii Europene de a răspunde în mod eficient la amenințările viitoare. Am punctat susținerea României pentru o abordare flexibilă și adaptată la noile realități securitare în privința implementării noilor instrumente financiare de sprijin propuse de Comisia Europeană, care vor avea rolul de a aduce valoare adăugată eforturilor acestora în ceea ce privește înzestrarea cu echipamente militare moderne.