Actiuni Periculoase ale Rusiei la Centrala Nucleara Zaporojie in Ziua Inspectiilor AIEA

Actiuni Periculoase Rusiei Centrala Nucleara Zaporojie Ziua Inspectiilor AIEA

Rusia actioneaza in continuare intr-o maniera extrem de periculoasa la centrala nucleara Zaporojie, iar asta pentru ca noi bombardamente lansate in zona au dus la inchiderea a inca unui reactor nuclear al centralei, iar asta chiar in ziua in care comisia de inspectie a AEIA a ajuns pentru a face verificari.

Drumul pe care aceasta comisie trebuia sa ajunga la centrala nucleara de la Zaporojie a fost bombardat deasemenea de catre soldatii rusi in cursul acestei zile, ceea ce desigur ca a ingreunat accesul in locatie, dar chiar si asa, echipa trimisa de catre ONU incearca sa isi faca treaba pentru a face verificari privind siguranta centralei.

Reactorul centralei nucleare Zaporizhzhia se oprește din cauza bombardamentelor rusești. Potrivit operatorului nuclear de stat al Ucrainei Energoatom la 1 septembrie, „protecția în caz de urgență a fost activată și a cincea unitate de putere operațională a fost oprită” la centrala nucleara.

Energoatom notează că a șasea unitate de putere este încă operațională și conectată la sistemul energetic al Ucrainei.

Forțele ruse bombardează ruta convenită dinainte de AIEA către centrala nucleară Zaporizhzhia. Guvernatorul regiunii Zaporizhzhia, Oleksandr Starukh, a raportat că forțele ruse bombardează ruta convenită în prealabil a misiunii AIEA de la Zaporizhzhia la centrala nucleara.

Misiunea AIEA se pare că Ucrainei încă călătorește la centrala electrică, în ciuda rapoartelor despre bombardamente. „Ajuns atât de departe, nu ne oprim”, a spus șeful AIEA, Rafael Grossi. Ministerul de Externe a declarat că Rusia „încălcă angajamentele sale”.