Guvernul Romaniei Anunta Noi Masuri de Protectie pentru Romani

Nicolae Ciuca, premierul Romaniei a anuntat astazi o serie de masuri importante care au fost adoptate prin Ordonanta de Guvern numarul 27, acesta fiind gandita pentru a extinde masurile de protejare a populatiei in legatura cu preturile in crestere pentru gazele naturale, iar mai jos aveti detalii.

Practic, prin modificările pe care le vom aduce ordonanței de guvern numărul 27 nu facem altceva decât să consolidăm și să extindem măsurile de protecție a populației și economiei de creșterile la prețul energiei și gazelor naturale.

Totodată, doresc să fac mențiunea că, odată ce va fi publicată în Monitorul Oficial, începând cu această zi am extins și perioada de valabilitate a acestei ordonanțe. Practic, am prelungit cu un an și va fi valabilă până la data de 31 august 2023.

Am avut în vedere să asigurăm, așa cum spuneam, protejarea populației și a economiei. Sunt 98% dintre gospodăriile care vor beneficia de această plafonare și compensare la energie și apreciem că astfel vor fi ferite de creșterile prețurilor la energie electrică și gaze.

Totodată, am considerat că este important să luăm măsuri pentru consolidarea resurselor alocate în acest sens și, de asemenea, am luat măsuri pentru a ne asigura că piața internă are asigurată întreaga cantitate de gaze naturale și avem funcționale toate sursele de producere a energiei electrice, astfel încât să putem să trecem cu bine iarna 2022-2023.

Desigur, prin măsurile luate astăzi, vom descuraja comportamentul speculativ din piața energiei și gazelor naturale. Totodată, suntem pregătiți ca, în funcție de deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene, să avem flexibilitatea necesară să putem să adaptăm măsurile noastre și să integrăm deciziile care vor fi luate la nivelul Comisiei Europene.