Ministrul Apararii: ULTIMA ORA, Decizia Anuntata pentru Armata Romana in Plin Razboi

Ministrul Apararii ULTIMA ORA Decizia Anuntata Armata Romana Plin Razboi

Ministrul Apararii anunta una dintre masurile importante pe care Romania le ia in timp ce razboiul din Ucraina nu se apropie de final, iar asta pentru ca a fost confirmata hotararea de a se cumpara drone Bayraktar TB2, cele folosite si de catre ucrainieni impotriva Rusiei in luptele de pana acum.

Ministrul Apararii spune ca 18 drone in valoare de 300 de milioane de dolari, fara TVA, vor fi cumparate, ele urmand a ajunge la Armata Romana, iar separat vorbeste si despre intalnirea avuta cu adjunctul minsitrului Apararii din Ucraina, ei discutand despre evolutia razboiului pana acum.

“Demersuri privind achiziția a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS). Ministerul Apararii Nationale, Romania – www.mapn.ro a solicitat, la începutul lunii august, aprobarea prealabilă a Parlamentului României pentru inițierea procedurii de atribuire a contractelor aferente achiziției a trei sisteme de aeronave fără echipaj uman la bord (UAS) Bayraktar TB2, a câte șase aeronave, în valoare totală, incluzând pachetul de suport, de 300 milioane USD, fără TVA.

Sistemele UAS ce urmează a fi achiziționate vor fi destinate Forțelor Terestre Române. Fiecare sistem include câte șase platforme aeriene cu capacități de lovire a țintelor (un total de 18 drone). Programul presupune și achiziția unui pachet de suport logistic inițial și a echipamentelor necesare de instruire și antrenament.

Prin această achiziție se are în vedere implementarea Țintelor de Capabilități repartizate României în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. De asemenea, acest demers contribuie la realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040.

Am avut, astăzi, o întâlnire cu ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Denys Sharapov. Întrevederea de astăzi este parte a dialogului constant în domeniul apărării dintre România și Ucraina în contextul situaţiei de securitate regională din zona Mării Negre pe fondul războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Pe parcursul discuției noastre, am reiterat faptul că România condamnă în termenii cei mai fermi acțiunile brutale ale Federației Ruse și am evidenţiat importanța acţiunilor care au loc, la nivel NATO și UE, pentru consolidarea securității în regiune și descurajarea agresiunilor, precum şi necesitatea menținerii consistenței și ritmului asistenței acordate partenerului ucrainean, astfel încât Rusia să perceapă clar solidaritatea și sprijinul internațional pe termen lung pentru Ucraina.

Cu acest prilej, am transmis ministrului Denys Sharapov mulțumiri pentru onoarea de a mă afla printre persoanele decorate de către Președintele Volodimir Zelenski pentru contribuția la consolidarea cooperării și sprijinirea suveranității și integrității Ucrainei.”