Ministrul Apararii Anunta un Forum Militar Important in Contextul Razboiului din Ucraina

Ministrul Apararii Anunta Forum Militar Important Contextul Razboiului Ucraina

Ministrul Apararii anunta romanii din toat atara in legatura cu un forum militar foarte important care este organizat la Bucuresti in cursul acestor zile, totul in contextul razboiului din Ucraina care provoaca probleme serioase inclusiv in Romania in momentul de fata.

Ministrul Apararii vorbeste mai jos despre a sasea editie a Black Sea and Balkans Security Forum, el fiind organizat in timp ce Ucraina si Rusia poarta un razboi de uzura la doar cateva sute de kilometri de granitele Romaniei, amenintarea pentru toata Europa fiind la un nivel ridicat.

“Azi începe, la București, un eveniment important pentru dezbaterile legate de provocările actuale de securitate în regiunea noastră: a șasea ediție a Black Sea and Balkans Security Forum, organizată de New Strategy Center (NSC), cu sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO și în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Externe.

Ca o prefață la eveniment, aseară am participat la lansarea ediției în limba română a unui volum-eveniment care prezintă tendințe ale securității globale: 𝑉𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑟𝑎̆𝑧𝑏𝑜𝑖 𝑠̦𝑖 𝑎𝑝𝑎̆𝑟𝑎𝑟𝑒𝑎 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑖. Am citit cu plăcere și interes acest volum, autorii – generalul (ret.) JOHN R. ALLEN, profesorul JULIAN LINDLEY-FRENCH generalul FREDERICK BENJAMIN “Ben” HODGES – fiind primii care au reușit să prevadă recentele schimbări ce au avut loc în noua arhitectură de securitate europeană și rolul României în acest context.

Nevoia de conștientizare a pericolelor din lumea noastră, a amenințărilor, riscurilor și vulnerabilităților au sta la baza demersului autorilor cărții, care ne oferă șansa unei introspecții exhaustive și a unei analize lucide privind problemele securității europene și euro-atlantice, în contextul unei lumi afectate de crize emergente. Autorii vin însă și cu posibilele soluții la acestea.

Analiza strategică prezentată în acest volum este una interdisciplinară: plecând de la tendințele și prognozele privind securitatea și apărarea Europei, autorii reușesc să transforme ficțiunea unor scenarii – Europa înfrântă și, respectiv, Europa apărată, într-o reflecție profundă privind importanța consolidării relației transatlantice NATO – UE pentru realizarea dezideratului apărării comune: “Toți pentru unul, unul pentru toți!”.

Am speranța că la 1 septembrie 2030, anul în care se petrec evenimentele prognozate în cartea 𝑉𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑟𝑎̆𝑧𝑏𝑜𝑖 𝑠̦𝑖 𝑎𝑝𝑎̆𝑟𝑎𝑟𝑒𝑎 𝐸𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑖, întreaga lume va redescoperi și va respecta valorile păcii și ale cooperării internaționale. Aceasta nu va însemna că autorii cărții s-au înșelat, ci dimpotrivă, că avertismentul lor a fost luat în considerare și a fost urmat de acțiuni convergente și susținute pentru triumful dreptului internațional și menținerea păcii și în întreaga lume.”