Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Solutii pentru Problema Majora care Afecteaza Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Solutii Problema Majora Afecteaza Milioane Romani

Ministrul Sanatatii a facut intr-o noua declaratie o serie de anunturi cu privire la solutiile pe care autoritatile din Romania le cauta pentru una dintre cele mai mari probleme cu care se confrunta in momentul de fata sistemul de sanatate, si care afecteaza foarte multi romani.

Ministrul Sanatatii vorbeste despre problema pacientilor care sunt trimisi de medici de la clinici si spitale publice la cele private pentru investigatii si interventii, autoritatile cautand solutii pentru aceasta problema uriasa a sistemului de sanatate care afecteaza milioane de romani in fiecare an.

“Trebuie foarte clar sa delimitam, sau sa eliminam, conflictele de interese, cred ca aici este primul lucru. Conflictul de interes, adica un pacient in care este primit in zona publica si indrumat spre zona privata, unde practica aceeasi persoana, acesta este un conflict de interese in mod evident, si trebuie sa gasim resurse sa eliminam acest tip de conflicte de interese.

Fie printr-o legislatie, fie prin educatie, prin implicarea organizatiilor profesionale s-ar putea realiza lucrul acesta. Sigur, este usor de zis, poate ca e mai greu de pus in practica. Eu totusi nu pot sa cred ca un om este lipsit de amabilitate atunci cand lucreaza in sectorul public, si e foarte dragut, foarte amabil cand lucreaza in sectorul privat.

Eu cred ca si un medic care in sectorul public se poarta urat si isi indreapta pacientul catre sectorul privat, nu cred ca are succes, ma indoiesc ca exista … . E o dezbatere, e complexa, sunt sisteme sanitare care au si aceasta prevedere, in care sunt separate total lucrurile. Avand in vedere nevoia de acces la servicii medicale, nevoie de profesionisti in sanatate, probabil ca ar fi greu de luat o asemenea decizie in Romania.

Cred ca putem, din punct de vedere al legislatiei, putem sa ajutam, sa imbunatatim la evitarea acestor conflicte de interese, fie prin mecanisme de finantare a serviciilor medicale, fie prin anumite proceduri care sa limitze astfel de posibilitati in care, de exemplu, un pacient e internat si investigat intr-un spital public, dupa care merge pentru o interventie in zona privata.

Trebuie sa gasim o solutie incat si zona privata sa aiba anumita responsabilitati foarte clare in ceea ce priveste managementul pacientului, si costurile care pot surveni in cazul unor complicatii pe care ei ar trebui sa le rezolve, nu sa trimita pacientul din nou in zona publica.”