Ministrul Sanatatii: Ordinul de ULTIMA ORA cu Masuri Importante Decise pentru Romania

Ministrul Sanatatii Ordinul ULTIMA ORA Masuri Importante Decise Romania

Ministrul Sanatatii a aprobat un nou ordin foarte important pentru Romania, unul care urmeaza sa fie semnat si publicat in Monitorul Oficial, dupa care va intra in vigoare, iar in baza sa se va pune in aplicare un nou plan pentru eliminarea ROR de vaccinare impotriva virusilor in cadrul asistentei medicale primare.

Ministrul Sanatatii a detaliat in referatul de aprobare pentru acest ordin si unele dintre masurile care urmeaza sa fie puse in aplicare in Romania pentru se duce la indeplinire planul care este adoptat impreuna cu noul ordin, astfel ca mai jos aveti o parte dintre deciziile luate in mod oficial.

“Planul Strategic pentru Rujeolă și Rubeolă al Organizației Mondiale a Sănătății 2012–2020 (Measles and Rubella Strategic Framework 2012-2020) și-a concentrat eforturile asupra protejării și îmbunatățirii vieții copiilor prin combaterea rujeolei și rubeolei. În perioada 2000-2018, numărul estimat de decese prin rujeolă a scăzut cu 73% și numărul estimat de cazuri de rujeolă a scăzut cu 76%.

Vaccinarea împotriva rujeolei și rubeolei este esențială pentru Agenda de Imunizare 2030, prin stimularea progresului către accesul universal la servicii de sănătate. De asemenea, stimulează punerea în aplicare a vaccinării pe parcursul vieții, prin consolidarea platformelor în al doilea an de viață pentru administrarea celei de a doua doze de vaccin care conține rujeolă și a platformelor pentru vaccinarea de recuperare.

Oferind tuturor copiilor oportunitatea de a a primi 2 doze de vaccin rujeolic, precum și tuturor copiilor dar și femeilor aflate la vârstă fertilă oportunitatea de a primi cel puțin o doză de vaccin rubeolic, va permite statelor membre să atingă țintele de eliminare.

Vaccinarea împotriva rujeolei și rubeolei este parte integrantă a programelor de vaccinare atât la nivel mondial,cât și la nivel național, contribuind la progresul în atingerea obiectivelor de imunizare.

Programele de imunizare, care livrează vaccinuri de calitate și într-o manieră sigură, cu rate de acoperire vaccinală ≥95% la vârstele potrivite și înaltă calitate a supravegherii bolii și a capacității de monitorizare a programelor de imunizare, vor conduce la o creștere a raportului cost-eficacitate în utilizarea vaccinurilor.

Experții din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică au elaborat o Instrucțiune privind vaccinarea privind vaccinarea cu ROR în cadrul asistenței medicale primare, iar scopul acestui document este ca echipa de profesioniști din asistența medicală primară să asigure implementarea PNV, cu atingerea acoperirii vaccinale optime de peste 95%. Această instrucțiune reprezintă un suport tehnic și metodologic pentru o bună practică în domeniul vaccinării ROR, astfel încât toți beneficiarii să primească vaccinul în condiții de siguranță și eficacitate maximă.”