Ministrul Educatiei: Masuri de Ultim Moment Decise pentru Toate Scolile din Romani in 2022

Ministrul Educatiei Masuri Ultim Moment Decise Toate Scolile Romani 2022

Ministrul Educatiei aduce in atentia milioanelor de romani din intreaga tara una dintre cele mai mari probleme care exista in sistemul de invatamant in momentul de fata, mai exact faptul ca aproape jumatate dintre profesori vor iesi la pensie in ultimii 10 ani, si inlocuitorii sunt greu de gasit, sau atras.

Ministrul Educatiei explica mai jos ce masuri s-au luat pentru a se atrage noi profesori in scolile din Romania in cursul urmatorilor ani, ceva ce desigur ca nu este usor de realizat, insa autoritatile au gandit masuri speciale care sa ii convinga pe tineri sa devina profesori in scolile din toata Romania.

“Nu chiar jumatate, dar aproape jumatate vor iesi la pensie in urmatorii 10 ani. Nu putem sa-I atragem in sistem oferindu-le salarii de nivelul celor actuale. Absolvenii universitatilor romanesti, cei mai buni, vor alege intotdeauna altceva, vor avea mai multe optiuni, si vor alege in mod evident, sa nu fim ipocriti, acea varianta care le va asigura un trai mai bun.

Atractivitatea din acest punct de vedere este esentiala, iar pentru asta, alaturi de alte obiective, voi lupta cu alte mijloace, sa ramana in proiectul legilor educatiei asa cum este propus acum. Avem in momentul de fata 4.152 de profesori necalificati, dintre care aproape 1.000 sunt profesori care nu au nici macar studii superioara.

Nu studii superioare in profilul disciplinei pe care o predau, si este foarte grav. Avem o criza de profesori din ce in ce mai acuta. Ceea ce ati spus, iesirea la pensie a profesorilor, a unora dintre cei mai buni profesori, ne va crea o problema din ce in ce mai mare, dar daca nu vom raspunde acum acestei nevoi de sustinere a profesorilor, din toate perspectivele … .

Am siguranta ca daca nu cerem cu totii, nu vom avea vreo sansa sa obtinem (n. red. intrebat daca exista buget pentru salarii mai mari). Pana acum am reusit sa obtinem schimbari de forma, am incercat sa generam schimbari bune, de altfel, de 10 – 12 ani, fara sa schimbam institutiile, fara sa ne asiguram ca exista mecanisme pentru implementarea schimbarilor, fara sa acordam resurse financiare.

Acum acest proiect al legii prevede si arhitectura de sistem, prevede si mecanisme, prevede si resursele. Avem discutii in coalitie, pana acum au fost agreate, urmeaza sa se certifice acest agreement in momentul in care vor intra pe circuitul de avizare la toate ministerele avizatoare, al Muncii, al Justitiei, cel de Finante.”