Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Hotararea cu Impact National pe Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Hotararea Impact National Milioane Romani

Ministrul Sanatatii a anuntat in mod oficial astazi o decizie de ultima ora gandita spre binele romanilor din toata tara, iar asta pentru ca vorbim despre o hotarare prin care a fost aprobata Strategia Nationala de Control a Tuberculozei pentru unitatile medicale din toata Romania incepand din perioada urmatoare.

Ministrul Sanatatii explica mai jos ce anume presupune aceasta strategie nationala care se va aplica in toata Romania, iar asta pentru ca ea implica mai multe masuri care vor fi impuse pentru unitatile si cadrele medicale din Romania din moment ce a intrat in vigoare, fiind explicat si impactul pe care-l vor avea aceste masuri in Romania.

„Astăzi, 7 septembrie 2022, a fost aprobată Strategia Națională de Control al Tuberculozei în România, pentru perioada 2022-2030. Documentul stabilește obiective care continuă eforturile pentru controlul și eradicarea tuberculozei și oferă un cadru pentru schimbări profunde, care să accelereze progresul și să răspundă în mod profesionist nevoilor pacienților.

La fel ca în Strategia Națională TB 2015-2020, și în Strategia Națională TB 2022-2030, una dintre prioritățile strategice râmâne reducerea morbidității și mortalității TB prin menținerea unor rate adecvate de detectare și succes al tratamentului. Noua strategie propune o schimbare radicală a modului în care sunt organizate, furnizate și decontate serviciile de tratament al tuberculozei (guvernanță, furnizarea serviciilor, finanțare), pentru atingerea obiectivelor de sănătate publica.

Se propune schimbarea modelului de îngrijiri și asimilarea tot mai mare a inovațiilor din domeniu (noi medicamente, servicii, teste de diagnostic, vaccin, protocoale etc.), care sunt esențiale pentru progresul spre eliminarea tuberculozei în România. De asemenea, strategia aduce o schimbare de paradigmă, de la acțiuni focalizate.

Cu impact asupra reducerii treptate a incidenței TB, la acțiuni multisectoriale. Intervențiile trebuie să se concentreze nu numai pe aspecte biomedicale și pe ținte de sănătate publică ori intervenții socio-economice, ci și pe cercetări și inovații. Strategia națională de control al tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 va ghida acțiunile naționale pentru eliminarea acestei boli până cel târziu în anul 2035.

Strategia Națională pentru Controlul Tuberculozei în România pentru perioada 2022-2030 a fost elaborată ca răspuns la solicitarea Institutului Național de Sănătate Publică din România (INSP). Documentul a fost pregătit cu sprijinul financiar al Fondului Global și sub îndrumarea tehnică a personalului și consultanților OMS, pe baza contribuțiilor experților naționali.”