Ministrul Educatiei: ULTIMA ORA, Masurile Oficiale Anuntate pentru Elevii Tuturor Scolilor

Ministrul Educatiei ULTIMA ORA Masurile Oficiale Anuntate Elevii Tuturor Scolilor

Ministrul Educatiei a confirmat in mod oficial astazi o hotarare de ultima ora care este extrem de importanta pentru sistemul educational din Romania, iar asta pentru ca, dupa cum puteti vedea si mai jos, a fost publicat un nou ordin de ministru pentru stabilirea criteriilor de acordare a burselor.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos conditiile in cae se acorda bursele, si ce categorii de elevi din sistemul preuniversitar ar trebui sa le primeasca, insa criteriile detaliate sunt descrise in ordinul 5.379 din 7 septembrie 2022, care va fi publicat in Monitorul Oficial dupa ce va fi adoptat de minister.

“Elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel gimnazial, liceal și profesional, beneficiază lunar de burse de performanță, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social, denumite în continuare burse.

Elevii înscriși la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar de stat, nivel primar, beneficiază de burse de performanță și burse de ajutor social. Prin excepție de la prevederile alin. (1) și (2), de bursa de performanță pot să beneficieze și elevii de la cursurile cu frecvență din învățământul preuniversitar particular.

Acordarea burselor menționate la art. 1 reprezintă atât o formă de stimulare a elevilor care obțin rezultate foarte bune la învățătură, la diferite discipline/domenii de studiu, cât și o formă de sprijin al elevilor din medii dezavantajate socioeconomic, în vederea participării la educație a acestora și a prevenirii abandonului școlar.

Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului național de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția cazurilor menționate la art. 20.

Bursele se asigură de la bugetul de stat din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate cu această destinație, prin bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale. Autoritățile administrației publice locale pot suplimenta cuantumul minim garantat prin hotărârea Guvernului pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, cu frecvență, care se acordă în anul școlar respectiv, din bugetele proprii ale acestora. În sensul prezentului ordin, termenul „familie” desemnează soțul, soția și copiii lor necăsătoriți, care locuiesc împreună și participă integral sau parțial la bugetul de venituri și cheltuieli.”