Virgil Popescu: ULTIM MOMENT, Anuntul Oficial al Guvernului privind Preturile la Gaze Naturale

Virgil Popescu ULTIM MOMENT Anuntul Oficial Guvernului Preturile Gaze Naturale

Virgil Popescu a facut un anunt extrem de important cu privire la preturile pentru gazele naturale, iar asta pentru ca le vorbeste romanilor din intreaga tara despre o serie de masuri care au fost decise la nivelul Uniunii Europene pentru scaderea preturilor la gaze naturale, acestea urmand a fi plafonate in tot spatiul comunitar.

Virgil Popescu explica mai jos ce impact vor avea aceste decizii pentru romanii din toata tara, si de ce au fost luate la nivelul Uniunii Europene in mod oficial, totul fiind gandit pentru binele europenilor de catre institutiile care au menirea de a ne proteja, totul fiind confirmat oficial astazi.

“Susținem plafonarea prețului gazului natural, decuplarea prețului gazului natural de prețul energiei electrice, pentru că principala cauză a prețurilor mari a energiei electrice din Europa este prețul mare al gazului natural, în special al gazului natural de proveniență din Federația Rusă, care, după părerea mea, și a colegilor europeni, este clar manipulat în sensul creșterii artificiale a acestuia.

De asemenea, măsurile cu privire la taxarea lanțului producător-trader, furnizor care face trading, au fost prezentate în Consiliul de miniștri, de vinerea trecută. Am observat faptul că o mare parte din măsurile pe care noi le-am adoptat în OUG 119 s-au regăsit și în propunerea Comisiei și s-au găsit și în propunerea colegilor din alte state.

De asemenea, o propunere aproape similară cu a noastră, cu privire la introducerea limitării unor limite superioare a tranzacționării prețului energiei electrice pe piețele spot ale tuturor statelor membre, a fost propusă și de către Grecia cu privire la limitarea impactului prețului pe bursa de referință a gazului natural TTF din Olanda.

Am încercat să facem, împreună cu colegii greci, un paralelism, să ne susținem reciproc pe acest lucru. Reuniunea s-a finalizat cu concluzii ale președinției care a cumulat toate propunerile statelor membre sau au fost trimise Comisiei Europene.

Urmând ca în perioada următoare, în reuniunile COREPER, unde participă ambasadorii sau adjuncții ambasadorilor reprezentanților statelor membre de la Bruxelles, să se discute un nou text consolidat, astfel încât pe data de 30 septembrie, când va fi cel mai probabil convocată o nouă reuniune extraordinară a consiliilor miniștrilor energiei, să avem un text finalizat pe care putem să ne pronunțăm. Vom merge cu același mandat în discuții la Bruxelles și credem că împreună, toate statele membre, trebuie să dăm dovadă de solidaritate în privința adoptării măsurilor propuse.”