Anuntul Comisiei Europene, Suma de Bani Aprobata pentru Romania

Anuntul Comisiei Europene, Suma de Bani Aprobata pentru Romania

Comisia Europeana a anuntat astazi aprobarea preliminara a primei cereri a Romaniei de plata in valoare de 2.6 miliarde de euro ca parte a PNRR, dintre care 1.8 miliarde sunt grant-uri, iar 0.8 miliarde sunt imprumuturi, cererile fiind facute pe 31 mai de catre autoritatile romane.

“Comisia Europeană a aprobat astăzi o evaluare preliminară pozitivă a primei cereri de plată a României pentru 2,6 miliarde de euro, dintre care 1,8 miliarde de euro sub formă de granturi și 0,8 miliarde de euro în împrumuturi, în cadrul Facilității de redresare și reziliență (FRR), instrumentul cheie în centrul a NextGenerationEU.

La 31 mai 2022, România a transmis Comisiei o cerere de plată bazată pe atingerea celor 21 de etape și ținte selectate în Decizia de punere în aplicare a Consiliului pentru prima tranșă. Acestea acoperă reforme în domeniile transportului durabil, decarbonizării și siguranței rutiere, pe piața energiei electrice, în înlocuirea cărbunelui în mixul energetic, în îmbunătățirea proceselor de administrare fiscală și fiscală, în intensificarea luptei împotriva corupției, precum și reforme. a sistemului de învățământ obligatoriu pentru prevenirea și reducerea abandonului școlar timpuriu și a sistemului de audit și control al României pentru implementarea RRF.

Prin cererea lor, autoritățile române au furnizat dovezi detaliate și cuprinzătoare care demonstrează îndeplinirea celor 21 de obiective de reper. Comisia a evaluat în detaliu aceste informații înainte de a-și prezenta evaluarea preliminară pozitivă a cererii de plată.

Planul de redresare și reziliență al României include o gamă largă de măsuri de investiții și reforme în 15 componente tematice. Valorează 29,2 miliarde de euro sub formă de granturi și împrumuturi, dintre care 13% (3,7 miliarde de euro) au fost deja plătite României în prefinanțare.

Plățile în cadrul RRF se bazează pe performanță și sunt condiționate de implementarea de către statele membre a investițiilor și reformelor prezentate în planurile lor de redresare și reziliență.”