Ministrul Educatiei: Hotarare de Guvern de ULTIMA ORA cu Schimbari Anuntate Elevilor

Ministrul Educatiei Hotarare Guvern ULTIMA ORA Schimbari Anuntate Elevilor

Ministrul Educatiei a anuntat in mod oficial o hotarare foarte importanta a Guvernului Romaniei pentru elevii din toata tara, una care vine intr-un final sa regleze o problema care exista de ceva vreme, mai exact cea privind premiile pe care olimpicii romani le primesc pentru rezultatele obtinute.

Ministrul Educatiei explica mai jos de ce a fost nevoie de aceasta schimbare importanta facuta printr-o noua hotarare de Guvern care a fost adoptata in cursul zilei de ieri de catre executiv, iar in baza ei, olimpicii romani vor putea fi recompensati cu premii mai mari pentru rezultatele obtinute.

“O altă hotărâre de guvern pe care am adoptat-o astăzi reglează nivelul premiilor pentru olimpicii români, care au obținut rezultate absolut remarcabile pe marea majoritate a podiumurilor mondiale. Anul acesta, mai mult decât oricând. În fiecare an, elevii români au obținut rezultate de excepție.

Reamintesc faptul că am obținut locul II mondial la Olimpiada de Fizică și locul I detașat în Europa, locul V mondial la Olimpiada de Matematică, locul I la robotică, la informatică, la Olimpiada de Limba Germană, la Olimpiada de Lingvistică, la Olimpiada de Geografie.

Toți acești elevi care au obținut premii vor fi recompensați prin stimulente financiare care cresc cu cel puțin 70%, în unele cazuri cresc de mai multe ori. Astfel, un medaliat cu aur absolut, asta înseamnă punctaj maxim, va primi un premiu de 20.000 de lei. Același premiu îl va primi și școala în care învață acel elev.

Pentru cei care obțin premii la olimpiade regionale, cel mai mare premiu este de 7.500 de lei per elev. Pentru cei care obțin premii la olimpiade naționale și concurează individual, premiul întâi este de 1.000 de lei. O schimbare radicală, prin această hotărâre de guvern, se face prin rectificarea unei erori într-o hotărâre de guvern din anul 2016, prin care o echipă care a luat premiul I la olimpiadă națională și este formată din 20 de elevi, spre exemplu, era recompensată per total cu un premiu de 440 de lei. Practic, 22 de lei per elev.

O sumă absolut ridicolă, pentru elevi care au obținut premiul I la o olimpiadă națională. Prin hotărârea de guvern de astăzi, am reglat acest premiu la nivelul sumei de 600 de lei. Știm, elevii noștri merită și mai mult. Este un pas pentru consolidarea recunoașterii acestor elevi prin proiectul legii învățământului preuniversitar „România educată”, pe care repet, sunt convins că îl vom putea adopta în acest an calendaristic, iar lucrurile să se schimbe radical începând cu septembrie 2023 din toate aceste perspective – masă caldă, premii, stimulente financiare pentru elevii români și nu numai.”