Ministrul Educatiei: Masurile Importante de Interes National pentru Elevii Scolilor Romaniei

Ministrul Educatiei Masurile Importante Interes National Elevii Scolilor Romaniei

Ministrul Educatiei vorbeste despre noi masuri de interes national care au fost luate pentru elevii din scolile Romaniei, masuri care fac parte dintr-un foarte important pachet legislativ care ar trebui sa fie adoptat pana in 2023, de el fiind legate si alte obiective importante ale Romaniei.

Ministrul Educatiei vorbeste mai jos despre ceea ce se face pentru reducerea abandonului scolar prin asigurarea de mese calde in cat mai multe scoli, acesta fiind si un obiectiv care trebuie indeplinit pentru aderarea Romaniei la OCDE cat mai curand in perioada urmatoare.

“Aceasta problema fost puternic agravata de catre criza sanitara si de catre criza economica (n. red. intrebat privind situatia copiilor care merg la scoala doar pentru a avea ce manca), ce se poate face, ce facem deja, masa calda, alaturi de transportul elevilor, alaturi de burse, si un sistem de burse motivant, sunt cei 3 piloni prin care putem reducere abandonul scolar.

Prin care putem imbunatati accesul la educatie de calitate pentru toti copiii. Sunt obiective de care depinde aderarea Romaniei la OECD, intr-o alta ordine de idei. A fost un program Masa Calda initiat in 2016 care a fost pilotat vreme de 6 ani pentru 150 de scoli din Romania. Gasesc ca este inexplicabil sa pilotezi pentru a afla ce ? Ca masa calda face diferenta pentru multe familii intre a-si trimite, sau nu, copiii la scoala.

Anul acesta am crescut la 354 de milioane de LEI bugetul pentru Masa Calda, am dublat numarul de scoli, si am adaugat inca 50 de scoli. Avem 350 de scoli care beneficiaza de masa calda anul acesta. In acelasi timp am crescut si alocatia zilnica pentru o masa de la, a fost 7 LEI, 10 LEI, si acum este 15 LEI, pentru a avea un mecanism eficient de a tine pasul cu evolutia preturilor.

Anul acesta beneficiaza 350 de scoli. In Botosani anul trecut am avut 3 scoli beneficiare, anul acesta avem 7 scoli. Inspectoratul scolar Botosani ne-a dat ministerului, noua, cele 7 scoli pe care le-a considerat cele mai vulnerabile. Scoala pe care ati prezentat-o va face parte in continuare din acest program care va fi imbunatatit fie si prin creste alocatiei zilnice.

Crestecand alocatia zilnica, va fi posibil sa fie asigurata o masa calda, pentru ca asta este preferabil intr-adevar. Pentru septembrie anul viitor, proiectul legii pe care l-am lansat in dezbatere publica propune masa calda, masa sanatoasa in scoli, pentru cel putin 1 milion de elevi. Asta inseamna ca 1 din 2 elevi vor avea asigurata o masa calda in scoli din septembrie 2023, daca proiectul de lege e adoptat.”