Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Avertizarea cu Impact National pentru Toti Romanii

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Avertizarea Impact National Toti Romanii

Ministrul Sanatatii a facut o declaratie de ultima ora care aduce in atentia romanilor una dintre problemele cele mai serioase cu care se confrunta in momentul de fata Romania, iar asta pentru ca vorbeste despre pandemia de Coronavirus si efectele care se vad acum in tara noastra din cauza ei.

Ministrul Sanatatii spune ca Romania ar putea fi afectata de o circulatie constanta a Coronavirus cu virusul gripal, iar asta ar putea pune probleme deoarece omenirea nu mai are acea imunitate pe care o avea in fata gripei, totul din cauza lipsei circulatiei virusurilor gripale in ultimii 2/3 ani cu masuri de preventie impotriva Coroanvirus.

“1/1000 de locuitori este o incidenta foarte mica, incidenta cumulata. Pandemia, sau efectele pandemiei, cred ca aceasta este o definitie corecta, au incetat datorita unei evolutii naturale a unui virus emergent, cum a fost acesta, si a faptului ca dupa o evolutie de 3 ani de zile, lumea are o rezistenta la infectie, sau se infecteaza si face forme de boala banale, nu forme de boala care sa puna probleme deosebite.

Ceea ce poate sa ne puna in dificultate este o combinatie, continuarea evolutiei cu Coronavirus, si o combinatie cu virusul gripal, care e posibil sa circule anul acesta mai intens. Avem exemplul emisferei sudice, iarna care tocmai s-a incheiat acolo a adus un numar mult mai mare de cazuri gripale. Virusurile gripale nu au mai circulat datorita masurilor luate pentru Coronavirus.

Dupa o perioada de 2/3 ani de lipsa de circulatie, imunitatea oamenilor e mai mica, nu am facut gripa de fapt in ultimii ani, si atunci interesul pentru vaccinarea antigripala a scazut, iar din punctul acesta de vedere ar putea sa apara surprize. Sper sa avem o protectie cat mai buna la nivelul categoriilor la risc, in special, iar restul populatiei sa se vaccineze in mod obisnuit, asa cum a facut-o poate si in alti ani.

Se dezvolta un interes pentru vaccinarea gripala in zona care nu este inclusa in program, si lucrul acesta trebuie incurajat. Noi trebuie sa decidem impreuna cu Comisia Europeana, si furnizorii de vaccinuri, o formula care sa permita, pe de o parte, ca vaccinurile imbunatatite sa soseasca, si toti cei care doresc sa se poata vaccina, pentru ca asta e de fapt problema, sa poata sa se vaccineze.

Trebuie sa gasim solutia pentru a reduce drastic cantitatile de vaccinuri pe care le-am contractat, pentru ca sa dam sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi mi se pare imoral, in primul rand. Lucrul acesta este inacceptabil intr-o perioada intr-o criza economica majora, si daca ajungem sa distrugem multe milioane de doze de vaccin pe care nu le utilizam, dar pe care le platim consistent, atunci increderea oamenilor in vaccinare poate fi afectata serios.”