Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Problema Majora de Importanta Nationala in Romania

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Problema Majora Importanta Nationala Romania

Ministrul Sanatatii vorbeste despre o foarte veche probleme de importanta nationala pentru milioane de romani din intreaga tara, una care ar trebui sa fie cunoscuta de catre toata lumea, in special pentru ca, dupa cum puteti vedea si mai jos, ea are legatura cu pandemia de Coronavirus.

Ministru Sanatatii spune ca pentru deciziile care au fost luate in perioada pandemiei de Coronavirus ar trebui sa existe o asumare a raspunderii de catre multe dintre persoanele care au luat masurile pentru prevenirea raspandirii virusului in tara noastra, dar si ca e improbabil ca acest lucru sa se intample, in final.

“Noi avem o problema in Romania, veche, nu este de acum, legata de asumare. O astfel de analiza (n. red. privind masurile pandemice aplicate in Romania) este utila daca in tara noastra vor fi oameni care vor fi capabili sa-si asume, inclusiv eu, ma refer si la mine, sa-si asume pozitii, decizii, care n-au fost potrivite, dar sa si le asume public.

Acest lucru lipseste de foarte multe ori, si daca facem o analiza de dragul analizei, nu stiu ce efect va avea, pentru ca ne vom intalni cu o situatie asemanatoare, sau, ma rog, diferita, produsa de altceva peste un numar de ani, si vom vedea aceleasi persoane care nu isi asuma nimic, si care cred ca sunt perfecti. Eu cred ca avem multe lucruri de invatat, am participat inclusiv la scrierea unui articol stiintific in aceasta perioada.

Apropo de decesele numeroase din perioada pandemiei, ne preocupa acest lucru, si trebuie sa vedem pe viitor cum putem sa actionam pentru a limita efectele, pentru ca limitarea efectelor trebuie sa aiba in vedere 3 elemente: sa reduci suferinta si decesele, sa reduci impactul social care este foarte important, pentru ca sanatatea mintala a unei natiuni e la fel de importanta ca sanatatea trupului; iar al treilea lucru e legat de partea economica.

Daca am face o analiza serioasa, si ar exista un grup de lucru independent, si trebuie sa fie independent, nu format din oameni care acum … eu pot sa-l initiez, dar nu ar trebui sa fac eu parte din el, pentru ca trebuie sa fie subiectiv, si ar trebui sa fie un soi de expertiza, poate fi si oameni din alte tari, nu ma deranjeaza asta, care sa faca aceasta analiza, iar cei care au gresit in timpul pandemiei nu trebuie condamnati.

Ei trebuie totusi sa recunoasca, si sa isi asume lucrul acesta, si sa aiba grija ca in activitatea lor ulterioara sa evite aceste lucruri. Cred ca deciziile discretionare care sunt bazate pe foarte multa demagogie, sau pe jumatati de adevar, sau jumatati de minciuna, care “fundamenteaza” in anumite decizii, nu cred ca sunt sanatoase, pentru ca pe de o parte scad increderea populatiei, in special pe partea de administratie, si lucrul asta e ingrijorator inclusiv in sanatate, iar pe de alta parte afecteaza serios sanatatea, societatea, si economia.”