Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Problemele Majore cu Impact pentru Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Problemele Majore Impact Milioane Romani

Ministrul Sanatatii le vorbeste milioanelor de romani din intreaga tara despre o problema majora de interes national care ar trebui sa fie cunoscuta de catre toata lumea, iar asta pentru ca toti romanii sunt afectati de lipsa personalului medical din spitale, ceva care ar trebui sa genereze ingrijorare multa.

Ministrul Sanatatii ofera si cateva explicatii pentru aceste probleme cu personalul medical din unitatile sanitare, dar si cu privire la masurile care sunt luate de catre autoritati pentru ca exodul sa fie oprit intr-o anumita masura, desi inca exista foarte multe de facut in ceea ce priveste aceasta problema.

“Problema de deficit e legata mai degraba in momentul de fata, in afara de cateva specialitati la care o sa fac mentiuni speciale, legata de distributie. Problema nu e deficitul, e distributia. Distributia foarte mare, aglomeratii puternice in centrele universitare, foarte putin in orasele mici, si foarte putin in localitatile rurale.

Un chestionar recent facut intre studentii de la medicina arata ca doar daca ar fi toate locurile ocupate printr-un concurs care se refera la posturi, doar o treime dintre ei ar fi acceptat sa lucreze in urbanul mic, sau in zone rurale, in timp ce procentul celor care ar fi acceptat sa lucreze in orase mai mari, de peste 200.000, ar fi fost de 100%, deci o foarte mare diferenta.

Aceasta mare diferenta se poate remedia doar intr-un singur fel. Acum sa spunem ca avem o politica salariala echilibrata, si suficienta, din punctul meu de vedere, pentru personalul medical, in general, dar pentru medici in special. Trendul observa, de incetinire a emigratiei, a fost influentat categoric de salarii, si de o decizie luata de PSD, care nu cred ca a fost votat in numar mare de medici.

El a luat totusi aceasta decizie, si a facut foarte bine, pentru ca s-a oprit exodul, si trebuie sa recunoastem lucrul acesta, chiar daca pare politic, decizia politica e cea care influenteaza aceste aspecte. Cel de-al doilea lucru e legat de confortul profesional, care e legat de medicamente, de disponibilitatea echipamentelor, pe care un medic trebuie sa le aiba pentru a-si trata bolnavii, iar daca nu le are, sigur ca nu e interesat.

Un lucru pe care il constant, care intregeste, am spus ca e o singura cale, este implicarea autoritatilor locale. Autoritatea locala, sau proprietarul spitalului, inclusiv ministerul, este extrem de importanta implicarea, pentru ca aici e o parte legata de confortul profesional care revine ministerului, noi avem in general spitale in centre universitare mare, partea de ce le oferi acelor oameni in vietile personale pentru a fi atrasi.”