Ministrul Sanatatii: Mesajul de ULTIMA ORA Adus in Atentia a Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii Mesajul ULTIMA ORA Adus Atentia Milioane Romani

Ministrul Sanatatii le transmite milioanelor de romani din intreaga tara un mesaj prin care le atrage atentia asupra unei situatii in legatura cu care ar trebui sa fie pecauti, mai exact luarea pastilelor cu iod prin medicii de familie inainte sa se ajunga intr-o situatie de criza in care sa fie necesara adminsitrarea imediata.

Ministrul Sanatatii spune ca in luna august amenintarile de la centrala nucleara Zaporojie a crescut numarul oamenilor care au ales sa-si ia pastilele cu iod, insa e nevoie ca oamenii sa gandeasca mai preventiv si sa le ia din timp pentru a le avea, chiar daca nu vor avea nevoie de ele, decat sa aiba nevoie de ele, si sa nu aiba de unde sa le ia.

“In Romania in fiecare luna sunt circa 3 milioane de consultatii la medicii de familie, asa ca un numar mare de romani ar putea sa primeasca o simpla reteta cu care sa se duca sa isi ridice pastilele de iod. Pentru mine ritmul este incurajator, recunosc ca nu este punctul nostru tare, asa in general, si nu este niciun fel de critica, comportamentul preventiv nu e punctul nostru tare asa traditional.

Nu stiu care ar fi fost solutia, pentru ca noi avem niste prevederi legale, avem un medicament care se elibereaza pe baza de prescriptie, si atunci solutia era ca medicamentul sa se elibereze in farmacii pe baza de prescriptie, sau sa fie eliberat direct de catre medicul de familie. Medicii de familie stiti bine ca au refuzat sa elibereze direct acest medicament.

Atunci a ramas doar cealalta solutie. Sigur ca intr-o situatie majora de criza poti sa apelezi la alte macanisme de distributie, dar atunci ai o problema a timing-ului, si nu inteleg de ce nu putem lua aceste pastile intr-o perioada de relativ calm, si trebuie sa asteptam un moment de criza, deci nu trebuie sa asteptam un astfel de moment.

Putem sa facem foarte simplu aceasta solicitare catre medicul de familie care nu este supraaglomerat. Stiti bine, cand am lansat programul au fost medici care au sute de persoane care ii asalteaza, insa au eliberat in prima luna doar 1.200 de retete la nivel national.”