Armata Romana: Anuntul Oficial privind Atacurile cu Rachete din Ucraina

Armata Romana Anuntul Oficial Atacurile Rachete Ucraina

Armata Romania a detectat unele dintre rachetele de croaziera folosite de catre Rusia pentru a bombarda orasele din sudul Ucrainei, ele fiind depistate in timp ce se deplasau prin spatiul aerian al Republicii Moldova spre tintele din Odesa si Vinita, in cursul aceste dimineti.

Armata Romana spune ca aceste rachete nu au intrat in vreun moment in spatiul aerian al Romaniei, si presupune ca ele au fost lansate de pe platforme navale, sau terestre, din vestul Peninsulei Crimeea.

Structurile Statului Major al Forţelor Aeriene care execută serviciul de luptă permanent pentru supravegherea spațiului aerian al României au detectat luni, 10 octombrie, în intervalul orar 8.05-9.09, trei ţinte aeriene care au evoluat în spaţiul aerian aferent bazinului nord-vestic al Mării Negre, către spaţiul aerian al Ucrainei (regiunile Odessa şi Viniţa).

Țintele aeriene au survolat și spaţiul aerian al Republicii Moldova. Din analiza traiectelor de evoluţie şi a parametrilor de zbor, a rezultat că ţintele aeriene au fost, cel mai probabil, rachete de croazieră lansate de pe platforme navale sau terestre din vestul Peninsulei Crimeea. Țintele aeriene în discuție nu au reprezentat un pericol pentru teritoriul României sau pentru siguranţa traficului aerian al României şi al NATO.

Radarele de supraveghere și cercetare din cadrul Forțelor Aeriene Române fac parte din sistemul de comandă şi control naţional al României şi al NATO şi asigură informarea şi avertizarea timpurie a decidenţilor militari şi politici din România şi din Alianţă.

Conducerea Ministerului Apărării Naționale condamnă în termenii cei mai fermi războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, exprimând sprijinul total pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării vecine. Acțiunile brutale de astăzi, care au vizat zone civile, intens populate, încalcă grav orice normă a dreptului internațional umanitar și, implicit, a Cartei Națiunilor Unite.