Ministrul Apararii: ULTIMA ORA, Important Anunt pentru Pensiile Militarilor si Romani

Ministrul Apararii ULTIMA ORA Important Anunt Pensiile Militarilor Romani

Ministrul Apararii a facut doua anunturi extrem de importante pentru toata Romania care vizeaza Armata in plin razboi intre Rusia si Ucraina in momentul de fata, iar asta pentru ca este convins de faptul ca romanii isi vor apara tara, asa cum o fac si ucrainienii, daca va exista un pericol de invazie din partea Rusiei.

Ministrul Apararii vorbeste deasemenea si despre pensiile militarilor, pe care nu le considera pensii speciale, si spune ca va merge la Bruxelles pentru a sustine acest lucru, si a respinge ideea recalcularii, sau taierii lor, dorind sa ceara in Parlament si echitate in ceea ce priveste pensiile pentru aceleasi functii si grade.

“Da, asa cum fac si ucrainienii, eu sunt foarte sigur ca romanii ar raspunde, in cazul in care ar fi cazul, sa isi apere tara. A existat la un moment dat la inceputul razboiului, dar si unele stiri panicarde care au aparut, dar eu sunt foarte sigur ca romanii ar proceda, asa cum fac si ucrainienii, daca ar fi o miza sa-si apere tara si pamantul.

Nu am nicio emotie, am si studiat asta, facem acum un studiu destul de masiv pe resursa umana din Armata in care intrebam inclusiv despre conditiile de munca, de viata ale familiilor lor, de ce au nevoie, daca sunt multumiti de sistem, de meritocratie, de comandanti, de modul in care pot sa dea un feedback sistemului. O sa fac public, sper, in 2 luni de zile rezultatele unui mare studiu privind calitatea resursei umane si a climatului, inclusiv a moralului trupelor noastre.

In niciun caz nu se va schimba sistemul de pensii (n. red. intrebat daca se vor face recalculari/taieri) in sensul acesta. Am o lupta pe 2 paliere in acest moment, pe 2 fronturi, in primul rand pensiile militare nu sunt pensii speciale, am convenit asta si cu ministrul Muncii, cu domnul premier. Vom merge la Bruxelles saptamana viitoare, ne vom intalni cu un reprezentant al Bancii Mondiale care face un studiu despre asta.

Vom arata ca in tot sistemul NATO, ca in toata Europa, pensiile militare nu sunt considerate privilegii, sunt pensii de stat pentru care armata a contribuit, si care au fost un alt sistem in care s-a premiat meritul legat de faptul ca au fost foarte multe libertati care au fost pierdute de catre militari prin acest statut pe care l-au avut.

Este clar ca nu vom accepta vreodata sa se treaca pe un principiu al contributivitatii care nu poate sa functioneze, pentru ca nu poti sa recalculezi din trecut toate elementele de contributivitate. S-a vazut, s-a incercat acum vreo 10 ani, si mai degraba s-a incurcat sistemul. Un al doilea front al bataliei este de a reusi in Parlament sa facem dreptate privind pensiile, deoarece rezervistii sufera o nedreptate pentru ca au iesit in perioade diferite istorice, si in mod normal trebuie sa respectam principiu, la grade si functii egale, pensii egale.”