Ministrul Educatiei: ULTIMA ORA, Anuntul Major, ce Garanteaza pentru Scoli si Toti Elevii

Ministrul Educatiei ULTIMA ORA Anuntul Major Garanteaza Scoli Toti Elevii

Ministrul Educatiei a facut o noua serie de anunturi extrem de importante care vizeaza toate scolile din Romania, dar si milioane de elevi care le urmeaza cursurile, iar asta pentru ca, in primul rand, a vorbit despre faptul ca toate jaloanele PNRR au fost atinse pana in momentul de fata, si nu exista intarzieri in acest proces.

Ministrul Educatiei spune ca pana la final de octombrie vrea ca noile Legi ale Educatiei sa ajunga pe circuitul de avizare a Guvernului, pentru a fi adoptate la timp pentru a-si produce efectele, separat vorbind despre tabletele pentru scoli care ar putea fi finantate si din banii ministerului, in final garantand si predictibilitatea examenelor pentru elevi.

“Exista acest deziderat sa avem legile transmise pe circuitul de avizare din Guvern pana la finalul lunii octombrie. Asa cum spuneam, vom face tot ceea ce tine de noi pentru ca acest termen sa fie respectat. Legat de tintele PNRR, nu avem vreo intarziere, ministerul indeplinind toate jaloanele pe care ni le propusesem.

Ba mai mult pe mai multe jaloane cu un termen inaintat ne propunem sa punem in dezbatere publica anumite ghiduri tocmai pentru a avea timp de implementare. Deasemenea deja am inceput discutiile pentru dotarile de laboratoare, avem si o serie de situatii in care analizam, de exemplu, preluarea proiectelor deja aprobate din vremea pandemiei de achizitii de tablete de catre primarii.

Pe POC s-au terminat fondurile, si atunci exista o solicitare a ministerului Fondurilor sa preluam in cadrul componentei de digitalizare din PNRR, si sa decontam aceste sume pe care primariile in unele cazuri deja le-au avansat, deci incercam sa ne adaptam pe componenta de digitalizare, si sa luam in calcul nevoile identificate la nivelul comunitatilor.

Din punctul meu de vedere, cel mai important jalon, si cel care va conta, este cel care vizeaza adoptarea noilor Legi ale Educatiei. Practic, noile legi trebuie sa fie adoptate, si in vigoare, la inceputul anului scolar viitor, iar in acest context, de aceea am si spus ca este principala prioritate a mandatului meu.

Pot garanta ca ministerul, cata vreme voi fi eu ministru, nu va abdica de la principiul predictibilitatii. Sigur ca exista prerogativa legala a Parlamentului, dar cred ca s-a inteles in tot spectrul politic nevoia de a nu mai surprinde comunitatile scolare, si de a da timp pentru pregatire celor care urmeaza sa sustina anumite examene importante in parcursul elevilor in urmatorii ani.”