Ministrul Educatiei: ULTIMA ORA, Masurile care se Aplica pentru Elevii din Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei ULTIMA ORA Masurile Aplica Elevii Scolile Romaniei

Ministrul Educatiei a facut in cadrul unei informari oficiale o serie de anunturi foarte importante cu privire la masuri care vor avea impact national pentru elevii din scolile Romaniei, iar desigur ca primul dintre ele are in centru faptul ca noile Legi ale Educatiei vor fi o prioritate pentru Ligia Deca in mandatul sau.

Ministrul Educatiei vorbeste deasemenea mai jos si despre foarte importantele masuri care sunt luate pentru reducerea abandonului scolar in Romania, o problema foarte serioasa pe care autoritatile nu o ignora, si pentru care vor sa foloseasca bani europeni, dar eficient, pentru ca obiectivele sa fie indeplinite.

“Din punctul meu de vedere, cel mai important jalon, si cel care conteaza, este cel legat de adoptarea noilor legi ale educatiei. Practic, noile legi trebuie sa fie adoptate si in vigoare la inceputul anului scolar viitor, iar in acest context, de aceea am si spus ca este principala prioritate a mandatului meu de ministru.

Pe perioada mandatului, in primul rand, avem de finalizat si de pus in opera programele si proiectele mentionate in Programul Operational Educatie si Ocupare. Avem 400 de milioane de euro pe perioada de finantare 2021 – 2027, si in cadrul aceluiasi program operational vorbim despre 75 de milioane pentru activitati remediale in invatamantul profesional si tehnic.

Avem fonduri pentru reducerea abandonului scolar prin servicii comunitare integrate pentru combaterea saraciei si excluziunii sociale. In cadrul poit exista prioritatea 4, reducerea disparitatilor intre copiii la risc de saracie, si extinderea interventiilor integrate prin costuri simplificate. Deci ne dorim sa cheltuim mai bine tintit banii europeni pentru copiii aflati la risc de excluziune sociala si risc de abando scolar.

Este in derulare Programul National pentru Reducerea Abandonului Scolar, care este si cel mai mare program de acest fel. Au fost deja semnate 1.409 contracte din cele 1.415 dosare depuse de catre scoli care au fost considerate eligibile. Programul este in implementare, la inceputul saptamanii viitoare vom avea si un ghid care sa detalieze mai bine modul in care scolile pot operationaliza tot ceea ce au pus in fisele de proiect.

Imi doresc ca dupa o perioada de 3 luni de rulare a acestui program sa facem o evaluare, inclusiv pentru modul in care el este gestionat prin inspectorale scolare, si sa vedem ce putem imbunatati. Este cel mai mare program de investitii in reducerea abandonului, si as dori ca toate fondurile investite sa fie investite cu sens, si cu impact demonstrat.”