Ministrul Sanatatii: Informarile Importante de ULTIMA ORA pentru Milioane dintre Romani

Ministrul Sanatatii Informarile Importante ULTIMA ORA Milioane Romani

Ministrul Sanatatii a facut astazi un anunt oficial extrem de important care are menirea de a clarifica pentru milioane de romani din toata tara o serie de informatii extrem de ingrijoratoare care puneau decesele a 4 bebelusi de la Cluj-Napoca si 5 adulti de la Targu Mures pe seama infectiilor nosocomiale din spitale.

Ministrul Sanatatii spune intr-un comunicat de presa, publicat de catre institutia pe care o conduce, ca nu exista legaturi intre aceste decese si infectiile nosocomiale, afirmand ca ministerul pe care-l conduce ia in mod constant masuri pentru ca aceste tipuri de infectii sa nu ucida oameni in spitalele din Romania.

„Ministerul a fost informat în data de 14 octombrie 2022, la ora 16.00 despre existența unui focar de IAAM cu 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, începând din data de 8 octombrie. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a dispus deplasarea imediată a secretarului de stat Adriana Pistol la Târgu Mureș pentru a verifica la fața locului situația și a se asigura că măsurile luate sunt cele corecte.

Potrivit datelor medicale puse la dispoziție de Spitalul Clinic Județean Târgu Mureș aflat în subordinea Consiliului Județean Mureș, pacienții care au decedat aveau multiple patologii și spitalizări cu durată mare în secția de terapie intensivă. Aceștia erau în stare critică în momentul internării în secția ATI, motiv pentru care au necesitat multiple manevre medicale invazive, inclusiv suport ventilator. Germenii izolați din focar au fost Piocianic și Acinetobacter multirezistenți la antibiotice.

Cu ocazia vizitei, au fost suspendate internările în secția ATI, iar intervențiile chirurgicale au fost sistate; a început imediat activitatea de curățenie și dezinfecție a secției, s-au recoltat probe pentru evaluarea bacteriologică a pacienților existenți în secție și a personalului medical. S-a decis ca personalul din întreg spitalul să fie reinstruit cu privire la măsurile de curățenie și dezinfecție, igienă a mâinilor, utilizarea echipamentului de protecție și managementului deșeurilor. Rezultatele probelor recoltate de la pacienții din secția de terapie intensivă au fost negative.

La cererea Ministerului Sănătății, DSP Cluj, respectiv Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj -Napoca, au informat că în secția de neonatologie a fost înregistrat un deces la un copil prematur cu multiple probleme medicale și care a fost infectat cu bacteria Serattia marcensesns.

Din ancheta epidemiologică efectută, reiese că nu au fost înregistrate alte IAAM în secția de neonatologie în aceeași luna (septembrie 2022), precum nici alte decese care să fi fost cauzate de IAAM. Nu există niciun fel de informații referitoare la 4 decese, așa cum în mod eronat s-a vehiculat în spațiul public.”