Ministrul Sanatatii: Decizii de ULTIMA ORA cu Importanta Nationala pentru Romani

Ministrul Sanatatii Decizii ULTIMA ORA Importanta Nationala Romani

Ministrul Sanatatii a luat o hotarare foarte importanta care va avea un impact national pentru milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca a decis sa faca o serie de modificari majore in ceea ce priveste criteriile de performanta pentru managerii spitalelor din diverse localitati din Romania.

Ministrul Sanatatii a aprobat un ordin care explica mai jos ce fel de noi indicatori de performanta vor fi aplicati pentru managerii spitalelor din toata tara astfel incat in final romanii sa beneficieze de servicii de calitate atunci cand ajung in oricare dintre unitatile medicale din tara noastra in viitor.

“Criteriile de performanță pe baza cărora se efectuează evaluarea anuală a activității managerului spitalului public sunt reprezentate de indicatorii de management ai resurselor umane, indicatorii de utilizare a serviciilor, indicatorii economico-financiari și indicatorii de calitate. Proiectul de act normativ cuprinde o serie de măsuri care vor fi implementate, astfel.

In cadrul indicatorilor de management al resurselor umane – va fi introdus un nou indicator care va reflecta gradul de ocupare cu personal specializat a serviciului/ compartimentului de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale; în ceea ce privește indicatorii de utilizare a serviciilor – va fi introdus un nou indicator care va reflecta numărul spitalizărilor de zi raportat la numărul total de spitalizări.

In cadrul indicatorilor de calitate, au fost introduse următoarele prevederi:- sancțiuni/masuri de remediere dispuse in urma acțiunilor de inspecție a masurilor igienico-sanitare, activităților de sterilizare si dezinfecție in spital; rata de screening pentru germeni cu risc epidemic (Enterobacterii rezistente la carbapenem, Enterococi rezistenți la vancomicina, Enterobacterii producătoare de betalactamaze cu spectru extins) la pacienții internați în secțiile ATI, oncologie, hematologie.

Realizarea anuală a unui studiu de prevalență de moment a infecțiilor nosocomiale și a consumului de antibiotice pe baza metodologiei elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică; Rata de conformitate cu administrarea unei doze unice de antibiotic în profilaxia antibiotică perioperatorie constatată la studiul de prevalență de moment.

Având în vedere cele sus-menționate, am întocmit proiectul de privind criteriile de performanţă în baza cărora contractul de management poate fi prelungit sau poate înceta înainte de termen, pe care îl supunem spre aprobare. Totodată, menționăm că prin proiectul de ordin prezentat se abrogă prevederile Ordinului nr. 112/2007 privind criteriile de performanţă în baza cărora contractul de management poate fi prelungit sau poate înceta înainte de termen, cu modificările și completările ulterioare.”