Ministrul Energiei: ULTIM MOMENT, Anunturile de Importanta Nationala pentru Toti Romanii!

Ministrul Energiei ULTIM MOMENT Anunturile Importanta Nationala Toti Romanii!

Ministrul Energiei a facut astazi doua anunturi de importanta nationala pentru milioanele de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca le vorbeste oamenilor despre faptul ca incetul, cu incetul, Romania se apropie de indeplinirea tuturor punctelor necesare pentru securizarea circuitului nuclear integrat.

Ministrul Energiei spune ca s-a ajuns in penultimul pas legislativ necesar pentru finalizarea tranzactiei cu privire la fluxurile tehnologice aferente procesarii concentratelor tehnice de uraniu dintre Compania Nationala a Uraniului si Societatea Nationala Nuclearelectrica, iar mai multe detalii aveti mai jos.

“Pas cu pas ne îndeplinim toate punctele necesare pentru a securiza circuitul nuclear integrat în România! În ședința de Guvern de astăzi au fost adoptate două Hotărâri de Guvern importante pentru programul nuclear civil românesc. Prima dintre ele, referitoare la dezmembrarea unor terenuri de la Feldioara care au intrat în domeniul public al statului.

Este penultimul pas legislativ necesar finalizării tranzacției pentru fluxurile tehnologice aferente procesării concentratelor tehnice de uraniu dintre Compania Națională a Uraniului, în insolvență, și Societatea Națională Nuclearelectrica. Cea de-a doua Hotărâre de Guvern, se referă la aprobarea transferului, în vederea procesării, de către statul român, prin Ministerul Energiei, a concentratelor tehnice de uraniu din stocul de siguranţă şi consum, constituite în perioada 2009-2011.

În urma aprobării acestui act normativ, asigurăm combustibilul necesar funcționării Centralei de la Cernavodă, generând și venituri la bugetul de stat. A fost un efort susținut pe care atât specialiștii din Ministerul Energiei, cât și cei din cadrul Nuclearelectrica și ai CNU l-au depus pentru a putea emite acete acte normative și pentru a pune ordine în sectorul nuclear românesc și vreau să le mulțumesc tuturor celor implicați.

Am avut o altă întâlnire de lucru cu Joe St-Julian, President of SNC-Lavalin Nuclear, pentru a discuta despre proiectele pe care le au în colaborare cu cei de la SNN pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Din delegație au mai făcut parte William FOX- Executive Vice President, Carl Marcotte- Senior Vice President, Sam Boutziouvis Vice-President, Government Relations & Multilateral Development Institutions Marketing, Strategy and External Relation și Cosmin Ghiță – CEO SNN.

În luna noiembrie 2021 Nuclearelectrica a anunțat avansarea Proiectului Unităților CANDU 3&4: în cadrul actualei Etape Pregătitoare, Energonuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy, Membră a grupului SNC-Lavalin și Autoritatea de Proiectare a Unităților 3&4 și OEM Candu (Producătorul Original al Tehnologiei Candu). În cadrul contractului, CANDU Energy oferă servicii de inginerie pentru elaborarea și actualizarea unor documentații necesare demarării Proiectului Unităților CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licențiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcții de securitate nucleară.”