Ministrul Sanatatii: ULTIMA ORA, Avertisment de Importanta Nationala pentru Toata Romania

Ministrul Sanatatii ULTIMA ORA Avertisment Importanta Nationala Toata Romania

Ministrul Sanatatii ii avertizeaza pe milioanele de romani din intreaga tara in momentul de fata, si le transmite un anunt oficial de importanta nationala mare, iar asta pentru ca inca o data confirma faptul ca se asteapta la un sezon gripal mai intens anul acesta in comparatie cu anii anteriori de pandemie.

Ministrul Sanatatii spune ca asta se intampla din cauza faptului ca s-au vaccinat mai putine persoane in ultimii ani, dar si ca imunitatea naturala obtinuta prin infectare a scazut in anii de masuri de prevenire a raspandirii Coronavirus, astfel ca e foarte posibil ca numarul de cazuri de gripa din 2022 sa fie unul mare.

“Da, mai multe decat anul trecut vor fi (n. red. intrebat ce asteptari sunt in legatura cu numarul de cazuri de gripa in 2022), anul trecut au fost foarte, foarte putine. Asta nu inseamna ca este ingrijorator, important este cat de multe vor fi. Ne uitam la ceea ce s-a intamplat in emisfera sudica, unde exista un sezon gripal decalat, pentru ca acolo iarna este calda.

Vedem ca sunt mai multe cazuri, exista si o protectie mai scazuta a oamenilor, pentru ca multi dintre ei nu s-au mai vaccinat, nu au mai venit nici in contact cu virusul, si e clar ca imunitatea fata de virusul gripal e ceva mai scazuta, si atunci sigur ca ne punem problema, pe de alta parte masurile care au fost impotriva Coronavirus, masca, anumite restrictii, nu mai exista acum.

Atunci si posibilitatea… pentru ca e o boala care se transmite identic, nu e nicio diferenta intre cum se transmite gripa, si cum se transmite infectia cu noul Coronavirus, si atunci evident ca este posibila o recrudescenta a numarului de cazuri. Mai mult, ati sesizat ca exista un numar mai mare de viroze respiratorii, ca asta este indicatorul de monitorizare a circulatiei virusului gripal, fata de anul trecut in aceeasi perioada.

Insa exista si o explicatie legata de inceputul decalat al scolilor fata de anul trecut, cu cred ca 12 zile fata de anul trecut, si atunci avem aceste doua saptamani in care “schimburile” de virusuri intre copii au fost mai intense, pentru ca a inceput si scoala mai devreme.

Vrem sa introducem un sistem care sa ii incurajeze sa raporteze (n. red. intrebat despre managerii care nu raporteaza infectiile nosocomiale). Fiecare manager e evaluat annual in functie de performante, si primeste un punctaj. Pe website-ul ministerului gasiti un proiect de ordin de ministru care puncteaza in mod nefavorabil pe cei care raporteaza sub o anumita cifra, in cazul carora e greu de crezut ca nu exista infectii.”