Volodimir Zelenski Reactioneaza dupa Decizia Rusiei de a Opri Exporturile de Cereale

Volodimir Zelenski Reactioneaza dupa Decizia Rusiei de a Opri Exporturile de Cereale

Volodimir Zelenski a avut o prima reactie dupa ce Rusia a decis sa nu mai permita exportul de grane din Ucraina catre diverse tari din intreaga lume, presedintele Ucrainei afirmand ca exista unele tari care asteapta de cateva saptamani de zile livrarile cerute de la ucrainieni.

Volodimir Zelenski spune ca decizia rusilor este una asteptata, iar asta pentru ca guvernul de la Kiev anticipa masura in urma atacurilor directionate impotriva unor nave rusesti chiar in cursul acestei zile, si vorbim despre ceva care va provoca in mod cert foarte multe probleme.

“Astăzi, a venit o declarație destul de previzibilă din partea Rusiei – o declarație că anulează în sfârșit inițiativa de export de cereale. Dar, de fapt, aceasta nu este decizia lor astăzi.

Rusia a început să agraveze în mod deliberat criza alimentară încă din septembrie, când a blocat circulația navelor cu alimentele noastre. Din septembrie până astăzi, 176 de vase s-au acumulat deja pe coridorul de cereale, care nu-și pot urma traseul.

Unii transportatori de cereale așteaptă de mai bine de trei săptămâni. Algeria, Egipt, Yemen, Bangladesh, Vietnam, alte țări – țări foarte diferite, din diferite părți ale lumii… Dar toate pot fi la fel de destabilizate de această decizie a Rusiei de a bloca exporturile.

De ce o mână de oameni undeva în Kremlin pot decide dacă oamenii din Egipt sau Bangladesh vor avea mâncare pe mese? Acum este nevoie de un răspuns internațional puternic. Atât la nivelul ONU, cât și la alte niveluri. În special, la nivelul G20.

Ucraina a fost și poate continua să fie unul dintre garanții securității alimentare globale. Teroarea și șantajul rusesc trebuie să piardă. Omenirea trebuie să învingă. Mulțumesc tuturor celor care luptă alături de noi pentru a restabili pacea și stabilitatea relațiilor internaționale!”