Ministrul Sanatatii: Anunturile Oficiale de ULTIMA ORA Aduse in Atentia a Milioane de Romani

Ministrul Sanatatii Anunturile Oficiale ULTIMA ORA Aduse Atentia Milioane Romani

Ministrul Sanatatii a facut astazi mai multe anunturi importante de ultima ora care vizeaza milioane de romani din intreaga tara, iar asta pentru ca aduce in atentia tuturor ceva foarte important despre care oricare ar trebui sa stie in momentul de fata, multiple probleme fiind discutate de catre el acum.

Ministrul Sanatatii vorbeste mai jos despre numarul de persoane care s-au vaccinat antigripal pana in momentul de fata, despre preturile pentru medicamentele din Romania, inclusiv taxa clawback, dar si despre infectiile nosocomiale care au fost in atentia foarte multor persoane in ultimele luni de zile.

“1,1 milioane de persoane s-au vaccinat antigripal. Mai sunt circa 400.000 de doze, puţin sub 400.000 de doze disponibile. Probabil că în cursul acestei luni se vor epuiza. Ne gândim să suplimentăm cantitatea, dacă vor exista cereri suplimentare. Am făcut deja un inventar, până la sfârşitul lunii să încercăm să epuizăm stocul actual.

Sper ca în această lună să putem să avem la dispoziţie şi noua variantă a vaccinului. Pentru noua variantă a vaccinului încercăm să luăm o cantitate care să fie undeva în jur de 25% din cea contractată pentru 2022.

Dozele din depozite sunt în depozite până la data de expirare, nu avem ce să facem pentru că nu există niciun fel de dorinţă din partea unei alte ţări să le primească, chiar şi gratuit. Deci, este clar că vor rămâne acolo şi, în măsura în care vor expira, o să trebuiască neutralizate conform procedurilor legale. Probabil până în trei milioane de doze faţă de 11,2 milioane contractate.

Aşa cum am spus-o şi în alte ocazii, este vorba de o abordare integrală care se referă la preţurile de referinţă. Trebuie să se refere la clawback, trebuie să se refere şi la creşterile de preţ care se înregistrează în industria producătoare de astfel de medicamente. Ştiţi că avem în jur de 20 de fabrici în România care contribuie cu mult la PIB şi evident că aceste creşteri la materiile prime şi la energie au afectat şi această industrie.

Important este că avem în sfârşit o Strategie naţională şi un Plan naţional de acţiune în aceste domenii. Ele urmează să fie aprobate de către Guvernul României. Ele sunt realizate din punct de vedere profesional. Acum sunt validate de către comisii specializate şi în scurt timp o să avem şi în România aceste două instrumente care sunt programatice. dar care permit unităţilor sanitare să introducă politici care să limiteze consecinţele infecţiilor şi ale rezistenţei la antimicrobiene.”